31.8.2022. 17:00
0
Iran traži snažnije američke garancije za oživljavanje nuklearnog sporazuma
Iranu su potrebne snažnije garancije iz Washingtona o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, saopćio je iranski ministar vanjskih poslova u Moskvi u srijedu, dodajući da bi agencija UN-a za nuklearni nadzor trebala povući svoje "politički motivirane istrage" nuklearnih aktivnosti Teherana.


Nakon 16 mjeseci indirektnih razgovora između Teherana i Washingtona, šef evropske diplomatije Josep Borrell izjavio je 8. augusta da je EU dala konačnu ponudu za prevazilaženje nesuglasica oko oživljavanja sporazuma.

Šef iranske diplomatije, Hossein Amirabdollahian, izjavio je da Teheran pažljivo razmatra odgovor Washingtona na tekst koji je uručen Iranu u prošloj sedmici od EU kao koordinatora nuklearnih razgovora.

- Iran pažljivo razmatra tekst koji je saačinila EU. Potrebne u nam snažnije garancije druge strane da bismo imali održiv sporazum - izjavio je Amirabdollahian na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u Moskvi.

Amirabdollahian nije pojasnio “snažnije garancije”, ali je tokom višemjesečnih ragovora s Washingtonom u Beču, Teheran zahtijevao američke garancije da nijedan budući američki predsjednik neće napustiti sporazum kao što je bivši američki predsjednik Donald Trump učinio u 2018., prenosi Reuters.


(Fena / Aldina R.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.