4.9.2022. 17:10
0
Truss bi mogla postati nova britanska premijerka
Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss izjavila je u nedjelju da će pokrenuti hitnu akciju kako bi se uhvatila u koštac s rastućim računima za energiju i povećala snabdijevanje energijom ako bude imenovana za premijerku.

Očekuje se da će vladajuća Konzervativna stranka imenovati Truss svojom predsjednicom i novom britanskom premijerkom u ponedjeljak u vrijeme kada se zemlja suočava s, kako se predviđa, dugom recesijom, dvocifrenom inflacijom i industrijskim nemirima. 

To je dugačak i skup popis obaveza za budućeg čelnika koji će zamijeniti premijera Borisa Johnsona. Truss je rekla da će se hrabro uhvatiti u koštac s posrnulom ekonomijom, ponavljajući obećanje da će potaknuti rast.

Pišući za Sunday Telegraph, rekla je da razumije koliko je kriza troškova života izazovna za Britance i da će poduzeti "odlučne korake kako bi osigurala da porodice i preduzeća prebrode ovu i sljedeću zimu".

Njezin suparnik, bivši ministar finansija Rishi Sunak, također je nastojao poboljšati svoje pozicije najavljujući da će se uhvatiti u koštac s rastućim računima za energiju, rekavši da će svim Britancima ponuditi određenu finansijsku podršku, uz dodatnu pomoć onima s najnižim primanjima i penzionerima, piše Reuters.

Nakon sedmica međusobnog nadmetanja u često zlovoljnom takmičenju za vodstvo, u ponedjeljak će započeti prijenos vlasti s Johnsona, koji je smijenjen s mjesta čelnika nakon višemjesečnog skandala koji je iscrpio podršku njegove stranke.

Dobitnik najviše glasova među članovima konzervativaca bit će objavljen u ponedjeljak, a dan kasnije novi će se premijer sastati s kraljicom Elizabetom te će ga ona "zamoliti" da sastavi vladu.

Osim trenutne krize troškova života, novi će se premijer također morati uhvatiti u koštac s rastućim brojem štrajkova, dugim listama čekanja u javnom zdravstvu i sudskom odlukom koja se očekuje sljedećeg mjeseca o zahtjevima Škotske za neovisnost. 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.