9.9.2022. 10:51
0
EU potpuno suspendovala sporazum o viznim olakšicama ruskim državljanima
Vijeće Evrpske unije je danas usvojilo odluku kojom se u potpunosti suspenduje sporazum o viznim olakšicama između EU i Rusije. Shodno tome, opća pravila viznog zakonika će se primjenjivati na ruske državljane, navodi se u saopćenju iz Vijeća Evropske unije.

To će rezultirati povećanjem takse za podnošenje zahtjeva za vizu sa 35 na 80 eura, potrebom za podnošenjem dodatnih dokaza, produženim rokom obrade vize i restriktivnijim pravilima za izdavanje viza za više ulazaka.

- Sporazum o viznim olakšicama omogućava privilegovan pristup EU za građane partnera od povjerenja s kojima dijelimo zajedničke vrijednosti. Svojim ničim izazvanim i neopravdanim agresorskim ratom, uključujući neselektivne napade na civile, Rusija je izdala ovo povjerenje i pogazila temeljne vrijednosti naše međunarodne zajednice. Današnja odluka je direktna posljedica ruskih akcija i dodatni dokaz naše nepokolebljive posvećenosti Ukrajini i njenom narodu - navodi se u saopćenju.

Očekuje se da će odluka biti objavljena u "Službenom listu" 9. septembra 2022. godine. Ona će stupiti na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se od 12. septembra 2022. godine.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.