14.9.2022. 17:54
1
Kremlj i dalje zabrinut za potencijalno članstvo Ukrajine u NATO-u
Kremlj je u srijedu saopćio da stalne ambicije Ukrajine da se pridruži vojnom savezu NATO-a predstavljaju prijetnju po sigurnost Rusije i istakao neophodnost da Rusija izvede ono što naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Moskva je odgovorila na objavljivanje nacrta paketa sigurnosnih garancija od strane ureda predsjednika Volodimira Zelenskog u utorak u kojima je istaknuta "težnja Ukrajine da se pridruži NATO-u i koristi od svojih aranžmana za međusobnu odbranu".

U razgovoru s novinarima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija negativno gleda na dokument, rekavši da je ideja o ulasku Ukrajine u NATO "glavna prijetnja Rusiji", prenosi Reuters.

- Još jednom se naglašava važnost i hitna potreba da osiguramo vlastitu sigurnost i svoje nacionalne interese - kazao je Peskov.

Prije nego što je Rusija poslala svoje oružane snage u Ukrajinu u februaru, Moskva je zahtijevala pravno obavezujuće garancije da Ukrajina nikada neće biti primljena u transatlantsku odbrambenu alijansu koju predvode SAD.

(FENA/A. Balićevac)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.