15.9.2022. 11:40
0
Gantz: Sve ukazuje na to da iranski nuklearni sporazum neće biti obnovljen
Malo je vjerovatno da će biti obnovljen iranski nuklearni sporazum iz 2015. sa svjetskim silama, rekao je u četvrtak izraelski ministar odbrane Benny Gantz nakon što su evropski lideri izrazili sumnju u spremnost Teherana da oživi pakt.


Izrael, dugogodišnji neprijatelj Irana, podržao je američko povlačenje iz sporazuma 2018. pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom, koji ga je smatrao previše ograničenim, i zalagao se protiv ponovnog ulaska u pakt koji je tražila administracija predsjednika Joea Bidena, piše Reuters.

Iran, čije nuklearne ambicije Izrael vidi kao egzistencijalnu prijetnju, poriče da je razvio nuklearno oružje. 

- Sve ukazuje na to da iranski nuklearni sporazum neće biti obnovljen. Možda postoji period nakon izbora u Americi, vidjećemo kako će to ići - rekao je Gantz na konferenciji o borbi protiv terorizma na Univerzitetu Reichman.

Njegove izjave su ponovile ono što je neimenovani izraelski zvaničnik rekao u nedjelju da sporazum neće biti potpisan prije novembarskih izbora.

Izrael nije strana u pregovorima o  koji se vode u Beču o ponovnom uspostavljanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Međutim, izraelski zvaničnici prijete vojnom akcijom protiv Irana ako se ciljevi ne mogu postići diplomatijom.

Francuska, Britanija i Njemačka dovele su u subotu u pitanje iransku posvećenost oživljavanju sporazuma u zamjenu za ukidanje sankcija. Te komentare je Teheran odbacio, a Moskva ih je nazvala "veoma neblagovremenim".



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.