21.9.2022. 18:04
0
Rusi masovno bježe od mobilizacije: Cijene avionskih karata dosegle vrtoglave cifre, utočište pronalaze u Srbiji, veći broj letova završio u Turskoj..
Na društvenim mrežama pojavili su se snimci kilometarske kolone automobila koji čekaju u redu na graničnom prijelazu iz Rusije za Finsku. Naime, nakon današnjeg obraćanja ruskog predsjednika Vladimira Putina i najave djelimične mobilizacije u zemlji, Rusi su krenuli da napuštaju zemlju.

Iz ruske vlade još uvijek nije precizirano na koje će kategorije građana biti izuzete od mobilizacije rezervista sa vojnim iskustvom.

Prema objavama sa društvenih mreža, kolona automobila duga je 35 kilometara i raste iz sata u sat, a kako se navodi u objavama, granica sa Finskom je “jedina granica koja je još otvorena za ruske civile sa šengen vizama”.

Duga linija saobraćaja proteže se, navode korisnici mreža, od Moskve do Sankt Peterburga i nastavlja se ka Finskoj. Pojedini korisnici društvenih mreža objavljuju i snimke sa Google-ovih aplikacija koje prate saobraćaj.

"Tri granična prelaza između Rusije i Finske. Čini se da mnogi ruski turisti odjednom žele da provjere kakva je jesen u Finskoj prema Google saobraćaju", jedan je od komentara.

Avionske karte u jednom smjeru dosegle cijenu i od nekoliko hiljada eura

Nakon što je Vladimir Putin proglasio djelomičnu mobilaziciju, avionske karte su rasprodane, a cijene letova u jednom smjeru dosegle su cijene od nekoliko hiljada eura.

Na rusko-gruzijskom graničnom prelazu Verhnjij Lars stvorila se nepregledna kolona. Gruzijske granice su i dalje otvorene, ali je, kako javljaju mediji, vojno sposobnim muškarcima zabranjen ulazak u tu zemlju.

Inače, pribaltičke članice Europske unije, Latvija, Litva i Estonija, koje se graniče sa Rusijom, već su najavile da neće ponuditi utočište nijednom Rusu koji bježi od mobilizacije u Rusiji.

"Odbijanje da ispuni svoju građansku dužnost u Rusiji ili želja da se to učini, ne predstavlja dovoljan temelj za dobivanje azila u drugoj zemlji“, rekao je estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalum. 

Latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevičs izrazio je sigurnosnu  zabrinutost zbog čitave situacije, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Litvanije saopćilo je da će svaki slučaj azila biti posebno razmatran.

Te tri baltičke zemlje i Poljska počele su odbijati ruske državljane sa svojih granica u ponedjeljak u ponoć, rekavši da ne bi trebali putovati dok je njihova zemlja u ratu sa Ukrajinom. Zabrana isključuje ruske disidente koji traže utočište u EU, zajedno sa vozačima kamiona, izbjeglicama i stalnim stanovnicima zemalja EU, kao i onima koji posjećuju članove obitelji.

O masovnom egzodusu Rusa piše i FlightRadar, web site koji se bavi praćenjem letova. Iz snimaka koje objavljuju vidi se da je promet i jutros pojačan, a većina letova je završila u Turskoj.

Bježe i u Srbiju

Na beogradski aerodrom u srijedu je sletjela veća grupa Rusa, bježeći od rata i mobilizacije koju je proglasio predsjednik Putin.

U razgovoru za portal Nova.rs kažu da su uplašeni, da je Putin ubica koji ih tjera na sukob koji ne žele. Kroz suze su rekli da se boje za svoje obitelji i da će u Beogradu uglavnom biti kod rođaka, prijatelja ili članova obitelji koji su već ranije došli u Beograd.

Mnogi u strahu nisu htjeli razgovarati pred kamerama, trudeći se da ostave rat iza sebe i da konačno budu sigurni. Bilo je i onih koji su za Novu podijelili svoja iskustva u vezi s trenutnom krizom u Moskvi te dali objašnjenja zbog čega su papreno platili karte i krenuli prema Beogradu.

"Moj suprug je ostao u Rusiji", kazala je Julija u razgovoru za Novu. 

"Mnogim mojim prijateljima je stigao poziv za mobilizaciju. Mojim kolegama i općenito mladićima", kaže ona.

(A. Balićevac)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.