23.9.2022. 8:18
0
Na izborima u Italiji predviđa se pobjeda krajnje desnice: Stiže prva premijerka u historiji?
Italijanska desničarka Giorgia Meloni izgleda nezaustavljivo – sve ukazuje na to da će na izborima u nedjelju premoćno pobijediti, voditi prvu poslijeratnu krajnje desnu vladu u Italiji i postati njenom prvom premijerkom.

Iako su posljednje ankete provedene prije dvije sedmice, jer ih po zakonu ne smije biti neposredno prije izbora, ništa ne ukazuje na moguću promjenu trenda.

Desničarska koalicija, koja uključuje Melonijeve postfašiste Braću Italije, protuimigrantsku Ligu Mattea Salvinija i stranku Forza Italia Silvija Berlusconija, po tim anketama trebala bi dobiti 46 posto glasova, prenosi HRT.

Ljevica, predvođena Demokratskom strankom (PD), vjerovatno će dobiti 28,5 posto glasova, a populistički Pokret pet zvijezda (M5S) 13 posto.

Čelnik Demokratske stranke Enrico Letta praktično je već u javnim istupima priznao poraz, ali je pozvao neodlučne birače da glasaju za njegovu stranku ili riskiraju premoćnu pobjedu desnice što će joj omogućiti da mijenja ustav.

“Glasat ću za Meloni”, rekao je 55-godišnji advokat Bernardo, koji nije želio reći svoje prezime, dodajući da želi “naučiti Demokratsku stranku lekciju” zbog njene negativne predizborne kampanje koja se temeljila na “mržnji prema drugima”.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.