25.9.2022. 14:45
0
Predsjednik Irana: Moramo odlučno odgovoriti na proteste
Po procjeni državne televizije u subotu, najmanje 41 osoba je ubijena u nemirima koji su trajali sedmicu dana, ali zvanični podaci tek treba da budu objavljeni. Protesti su izbili u većini od 31 provincije u zemlji.

Državni mediji prenijeli su izjavu Raisija u subotu da se Iran mora “odlučno pozabaviti s onima koji se protive sigurnosti i spokoju zemlje”, te je “naglasio potrebu da se napravi razlika između protesta i remećenja javnog reda i bezbjednosti”.

Protesti su izbili na sjeverozapadu Irana prije sedmicu dana na dženazi Mahse Amini, 22-godišnje Kurdkinje koja je preminula u komi nakon što ju je pritvorila u Teheranu moralna policija zbog kršenja pravila o odjevanju. Navodno je nepravilno nosila hidžab.

Njena smrt je ponovo rasplamsala bijes među građanima zbog ograničenja ličnih sloboda u Iranu, strogih pravila oblačenja za žene i ekonomije koja je potresena sankcijama, piše Reuters.

Istaknutu ulogu u ovim protestima imaju žene, koje su mahale i palile hidžabe, a neke od njih su se javno ošišale dok je masa pozivala na pad vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija.

U petak su u nekoliko iranskih gradova održani skupovi koje je organizovala vlada kako bi se suprotstavila protestima, a vojska je obećala da će se suprotstaviti “neprijateljima” koji stoje iza nemira.

U susjednom Iraku, desetine iračkih i iranskih Kurda okupilo se u subotu ispred baze Ujedinjenih naroda u sjevernom gradu Erbilu, noseći plakate s fotografijom Mahse Amini i uzvikujući “smrt diktatoru”.

Državna televizija u Iranu, koja je optužila naoružane prognane kurdske disidente za umiješanost u nemire, saopćila je da je Iranska revolucionarna garda pucala iz artiljerije na baze kurdskih opozicionih grupa sjevernom Iraku.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.