27.9.2022. 9:03
0
Posljednji dan referenduma u Ukrajini koji provodi Moskva
Danas je posljednji dan referenduma za aneksiju četiri ukrajinske regije koji su organizirale vlasti Kremlja, gdje uglavnom ruske snage imaju kontrolu, u jeku prijetnji Moskve nuklearnim oružjem.

Kijev i njegovi saveznici osudili su organizirano glasanje kao laž i rekli da Zapad nikada neće priznati te rezultate koji povećavaju uloge ruske sedmomjesečne invazije, piše AFP.

Četiri regije u Ukrajini koje je okupirala Rusija - Donjeck i Lugansk na istoku te Kherson i Zaporizhzhia na jugu - objavile su da će održati glasanje samo nekoliko dana prije nego je referendum i zvanično počeo.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je da su ankete bile "prevara" i tek nešto više od "lažnog izgovora za pokušaj aneksije dijelova Ukrajine silom".

Čelnici u regijama koje podržavaju Kremlj rekli su da se privremeni rezultati mogu očekivati u utorak navečer ili u danima koji slijede.

Očekuje se da će zakonodavci tada glasati za službenu aneksiju četiri teritorije, za šta bi bio potreban potpis predsjednika Rusije Vladimira Putina da bi stupilo na snagu.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.