29.9.2022. 12:17
0
Zaharova o curenju plina: Sabotaža je izvršena na mjestu koje kontroliraju američki obavještajci, oni kažu da su tu vidjeli ruske mornarice
Rusko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da su se puknuća plinovoda Sjeverni tok, koja su uzrokovala curenje plina kod obala Danske i Švedske, dogodila na području koje je "u potpunosti pod kontrolom" američkih obavještajnih agencija.

Oglasila se i glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova koja je za prorežimski TV program izjavila da "Washington ima punu kontrolu" nad vodama oko Danske i Švedske gdje su uočena četiri mjesta na kojima istječe plin iz plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 u Baltičkom moru između Rusije i Njemačke.

ZAHAROVA OPTUŽUJE BEZ DOKAZA

"To se dogodilo u trgovinskim i gospodarskim zonama Danske i Švedske. To su zemlje koje su potpuno pod kontrolom američkih obavještajnih službi", rekla je Zaharova u intervjuu za kanal Solovjev Live u četvrtak.

Danska je članica NATO-a, a Švedska nastoji pristupiti vojnom savezu nakon što je napustila svoju povijesnu politiku nesvrstanosti nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Zaharova nije iznijela dokaze o američkoj kontroli nad Švedskom i Danskom. Rusija se često buni protiv američkog utjecaja i vojne podrške Europi.

Europska unija sumnja da je sabotaža uzrok curenja na podmorskom ruskom plinovodu prema Europi i obećala je "snažan" odgovor na bilo kakav namjerni poremećaj njene energetske infrastrukture.

Iako nijedan plinovod nije bio u upotrebi u vrijeme podvodnih eksplozija, oba su bila napunjena plinom koji izlazi u Baltičko more, a prvo puknuće je, podsjetimo, uočeno u ponedjeljak. 

S druge strane, dva zapadna obavještajca i još jedan izvor upoznat s materijom rekli su za CNN da su europski sigurnosni dužnosnici u ponedjeljak i utorak vidjeli brodove ruske mornarice u blizini curenja plina iz plinovoda Sjeverni tok koje su vrlo vjerojatno uzrokovale podvodne eksplozije.

Nejasno je jesu li ruski brodovi imali ikakve veze s eksplozijama, rekli su CNN-ovi izvori, ali svakako se radi o jednom od mnogih faktora koje će istražitelji vjerojatne sabotaže Sjevernog toka uzeti u obzir.

PROŠLE SEDMICE VIĐENE I RUSKE PODMORNICE

Prošle sedmice su nedaleko od istog područja viđene i ruske podmornice, rekao je jedan od obavještajaca s kojima je razgovarao CNN.

Nekoliko dana nakon što su eksplozije, po svemu sudeći, uzrokovale tri odvojena i simultana curenja plina iz plinovoda Sjeverni tok 1 i 2, tri američka dužnosnika rekla su za CNN da SAD i dalje nema detaljno objašnjenje onog što se dogodilo.

Jedan časnik danske vojske rekao je da brodovi ruske ratne mornarice rutinski plove tim područjem. Naglasio je da prisutnost ruskih brodova ne znači nužno da Rusija stoji iza sabotaže Sjevernog toka.

SUMNJA NA RUSIJU

"Vidimo ih svake sedmice. Ruska aktivnost na Baltiku porasla je posljednjih godina. Često testiraju našu sposobnost da ih vidimo, kako na moru tako i u zraku", rekao je danski časnik.

No, činjenica da su ruski brodovi viđeni na mjestu sabotaže baca sumnju na Rusiju, koja je dosad privukla najviše pažnje europskih i američkih dužnosnika kao jedini akter u regiji koji ima sposobnost, ali i motiv za namjerno oštećenje plinovoda, navodi CNN.

Incident istražuju i Danska i Švedska, ali inspekcija lokacije curenja plina još uvijek se čeka, a nikakvih detalja o tome što je moglo uzrokovati eksplozije i dalje nema. Jedan europski dužnosnik rekao je da danska vlada procjenjuje situacije te bi moglo proći dvije sedmice do početka prave istrage obzirom na činjenicu da pritisak u cijevima plinovoda otežava pristup lokaciji. Drugi izvor upoznat sa situacijom kaže da bi istraga mogla početi ove nedjelje.


(Admir O.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.