30.9.2022. 13:41
0
Članovi jevrejske sekte Lev Tahor pobjegli iz pritvorske jedinice u Meksiku
Oko dvadeset pripadnika jevrejske ultraortodoksne sekte Lev Tahor, zadržanih u pritvorskoj jedinici nakon policijske racije na njihovu bazu u džungli u Meksiku, pobjegli su iz ovog objekta, prenosi BBC.

Snimci pokazuju kako muškarci, žene i djeca izlaze sa lokacije u Huixtli, na zapadu Meksika.

Tamo su bili smješteni od racije prošlog petka kada su dva člana uhapšena zbog sumnje da su počinili trgovinu ljudima i teška djela seksualnog zlostavljanja.

Sekta Lev Tahor poznata je po ekstremističkim praksama i nametanju strogog režima svojim sljedbenicima.

Zagovara dječije brakove, izriče oštre kazne čak i za manje prijestupe i zahtijeva od žena i djevojčica od tri godine da se potpuno pokriju u religioznom stilu odijevanja kojeg su nametnuli vođe sekte.

Lokalni mediji navode da su članovi grupe protestovali protiv njihovog pritvora još od njihovog dolaska, a pravili su i nerede i napadali osoblje pritvorske jedinice. 

Na snimku novinske agencije Reuters vidi se kako zatočenici, obučeni u zlatne, sive i bijele halje, prolaze pored dvojice stražara na kapiji dok je jedan od njihovih članova drži otvorenom.

Jedan od stražara koji ih pokušava zadržati pada i grupa se penje preko njega i gaze ga dok bježe. Vidi se kako se maloljetni dječak okreće i udara nogom čuvara dok leži na zemlji.

Ne zna se u kojem pravcu je grupa otišla. AP je objavio da ih je pokupio kamion i krenuo prema granici s Gvatemalom, dok je novinska stranica El Heraldo de México objavila da su prošli nekoliko kilometara pješice prije nego što su nestali u noći.

Na njihovo imanje, koje se nalazi 17,5 kilometara sjeverno od Tapachule u državi Chiapas, upala je elitna policijska jedinica nakon višemjesečne istrage i operacije nadzora u kojoj su učestvovale meksičke i gvatemalske vlasti i privatni tim istražitelja sačinjen od čeitir osobe iz Izraela, među njima i bivšeg člana Mosada uz domaće obavještajce. 

Na lokaciji je pronađeno 26 članova sekte, među kojima su Izraelci s dvojnim državljanstvom, uz kanadsko, državljanstvo SAD-a, kao i Gvatemale, saopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova.

Lev Tahor - što na hebrejskom znači 'čistog srca' - je sekta osnovana u Izraelu 1988. godine i smatra se da broji do 350 članova, prema informacijama koje su dale osobe koje su izašle iz sekte. 

Njeni članovi su posljednjih godina prisiljeni da se seli iz zemlje u zemlju nakon što su stavljeni pod nadzor lokalnih vlasti.

Trenutno se manje grupe nalaze na teritorijama Izraela, SAD-a, Sjeverne Makedonije, Maroka, Meksika i Gvatemale.

Između 70 i 80 članova je još uvijek u Gvatemali.

Grupa se često opisuje kao ultra-ortodoksna, ali oni slijede vlastiti set pravila, a izraelski sud ju je proglasio "opasnim kultom".

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.