1.10.2022. 9:05
0
Sjeverna Koreja ispalila balističke projektile, stigla reakcija iz SAD
Sjeverna Koreja ispalila je danas neodređenu balističku raketu prema svojoj istočnoj obali, saopćio je načelnik Združenog stožera Južne Koreje, zabilježivši četvrto lansiranje Pjongjanga u sedam dana, što podiglo napetosti na Korejskom poluotoku.

Lansiranje dolazi nakon što su Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja održale najveću zajedničku vojnu vježbu u pet godina, i nakon što je potpredsjednica SAD-a Kamala Harris ove sedmice posjetila Južnu Koreju.

Japanska obalna straža također je izvijestila o najmanje dva testiranja balističkih projektila od strane Pjongjanga. Pozivajući se na vladin izvor, objavljeno je da je drugi projektil pao izvan isključivog japanskog gospodarskog pojasa.

Američka vojska je svjesna lansiranja sjevernokorejskih balističkih projektila no procjenjuje kako ti izgredi ne predstavljaju neposrednu prijetnju američkom osoblju, teritoriju ili saveznicima, saopćilo je američko Indo-pacifičko zapovjedništvo.

- Ovo lansiranje projektila naglašava destabilizirajući učinak nezakonitog oružja za masovno uništenje i programa balističkih projektila DNRK-a - navodi se u saopćenju Američkog borbenog zapovjedništva.

- Američke obveze prema obrani Republike Koreje i Japana ostaju čvrste.


(Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.