1.11.2022. 10:50
0
Tajkun Tinkov se odrekao ruskog državljanstva: "Mrzim Putinovu Rusiju, ali volim sve Ruse koji su jasno protiv ovog sumanutog rata"
Milijarder Oleg Tinkov, osnivač online banke Tinkof, izjavio je da se odrekao ruskog državljanstva zbog sukoba u Ukrajini, koji je do sada žestoko kritikovao.

"Donio sam odluku da se odreknem ruskog državljanstva. Ne mogu i ne želim da budem povezan sa fašističkom zemljom koja je započela rat sa svojim mirnim susjedom i koja svakodnevno ubija nevine ljude", napisao je Tinkov na Instagramu, piše Radio Slobodna Evropa (RSE). 

Milijarder je kazao da se nada da će i drugi istaknuti ruski biznismeni slijediti njegov primjer, kako bi oslabili "režim predsjednika Vladimira Putina i njegovu ekonomiju" i na kraju ga poraziti.

Tinkov je uz poruku postavio i fotografiju potvrde ruskog konzulata kojom se potvrđuje da više nema rusko državljanstvo.

"Mrzim Putinovu Rusiju, ali volim sve Ruse koji su jasno protiv ovog sumanutog rata", dodao je Tinkov.

Njegova banka, koja je postigla uspjeh, navela je 2020. godine da je treća banka po veličini u Rusiji posle Sberbanke i VTB. Banka je dodala da ima oko 20 miliona klijenata.

Tinkov je žestoko kritikovao "apsurdnu" rusku ofanzivu u Ukrajini u aprilu, pozivajući Zapad da pomogne da se okonča "masakr".

Milijarder je uhapšen 2020. godine u Londonu na zahtjev SAD, koje su ga optužile za utaju poreza. Kasnije je pušten uz kauciju i nalazi se na liječenju u Londonu.

Biznismen je napustio mjesto generalnog direktora banke Tinkof 2020. godine, pošto je banka željela da se ogradi od njegovih izjava protiv ruske invazije na Ukrajinu. 



(Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.