14.11.2022. 10:14
0
Nova analiza Instituta za proučavanje rata: Putin tjera generale na ofanzivu, čini veliku pogrešku
Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je najnoviju analizu stanja rata u Ukrajini, u kojoj je naveo da će ruske snage nastaviti ofanzivu u oblasti Donjecka u sljedećih nekoliko sedmica, kada stignu dodatne mobilizirane ruske trupe u snage koje su se povukle iz Hersona.

Kako navodi ISW, ukrajinske snage će se naći pod velikim pritiskom, pa će vjerovatno morati preraspodijeliti neke trupe za odbranu od ovih ofanziva. 
Surovikinovo povlačenje iz Hersona
- Putin je vjerojatno dopustio Surovikinu da se povuče iz zapadnog Hersona pod uvjetom da zauzme ostatak oblasti Donjecka, koristeći ruske snage vraćene iz zapadnog Hersona kao i novopristigle mobilizirane vojnike. Ovo zapažanje koje je iznio Andrij Zagorodnijuk (Andriy Zagorodnyuk), predsjednik Ukrajinskog centra odbrambenih strategija, najvjerojatnije je objašnjenje za nastavak intenziteta ruskih ofanzivnih operacija prvo oko Bahmuta, a zatim na jugozapadu oko područja Vuhledar, koje su započele 28. oktobra - piše Institut za proučavanje rata.
ISW u svojoj analizi navodi kako je prestanak ili produženo usporavanje borbenih operacija u sljedećih nekoliko mjeseci malo vjerovatno, te da Rusi ne pokušavaju uspostaviti i ojačati odbrambene položaje duž cijele linije, već da nastavljaju sa ofanzivnim operacijama u oblasti Donjecka.
Putin tjera generale na ofanzive
- Obje strane već se bore u vrlo blatnim uvjetima. Vjerojatno se neće prestati boriti kada zima zaledi tlo i učini ga još pogodnijim za mehanizirano manevarsko ratovanje velikih razmjera.
Bilo kakav pokušaj primirja ili prekida neprijateljstava u ovom trenutku bi velikom većinom pogodovao Rusiji. Putin bi trebao željeti takav prekid vatre, to mu je u interesu. Trebao bi shvatiti da treba dati vremena svojim snagama da se oporave i omogućiti rezervistima koji dolaze na ratište vremena da se integriraju u svoje jedinice, obuče i pripreme za ozbiljnu borbu.
Činjenica da Putin nastavlja tjerati svoje generale na ofanzive u ovim okolnostima stoga je teška pogreška iz vojne perspektive. To vjerojatno proizlazi iz bilo kojih psiholoških čimbenika koji su Putina uopće naveli da naredi invaziju, ali također sve više iz Putinove potrebe da pokaže svoju čvrstoću tvrdolinijaškoj frakciji koju predvodi, barem u javnosti, finansijer zloglasnih plaćenika Wagnera Jevgenij Prigožin, prenosi Dnevni Avaz. 
Prema tome, malo je vjerojatno da će Putin biti voljan tražiti prekid vatre, osim ako ga ne prate ogromni ukrajinski ili međunarodni ustupci - navodi se u analizi ISW-a. 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.