15.11.2022. 12:07
0
Britanski premijer pozvao Rusiju da 'napusti' Ukrajinu
FOTO: Twitter
Britanski premijer Rishi Sunak pozvao je Rusiju da 'izađe iz Ukrajine', osuđujući njenu 'barbarsku' invaziju na summitu svjetskih čelnika G20.


Na sastanku na kojem je bio prisutan i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, britanski je premijer rekao da će Velika Britanija "podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno".

Sunak je kritikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina jer se nije pojavio na summitu koji se održava u Indoneziji.

- Možda da jest, mogli bismo nastaviti s rješavanjem stvari - dodao je.

Sunak učestvuje na summitu po prvi put kao premijer Ujedinjenog Kraljevstva, nakon što je prošlog mjeseca zamijenio bivšu čelnicu konzervativaca Liz Truss.

Rat u Ukrajini trebao bi biti jedna od glavnih tema na konferenciji velikih svjetskih ekonomija koja se ove sedmice održava na indonezijskom otoku Baliju.

Govoreći na zatvorenoj sjednici za svjetske vođe, Sunak je okrivio sukob u Ukrajini za pogoršanje ekonomakih uslova na globalnom nivou.

Rekao je da rusko "naoružavanje" izvoza energije i hrane šteti najsiromašnijima na svijetu.

Dodao je da "zemlje ne bi trebale napadati svoje susjede", optužujući Rusiju za potkopavanje "temeljnih načela suvereniteta i teritorijalnog integriteta". 



(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.