19.11.2022. 12:51
0
Zelenski se zahvalio Erdoganu na doprinosu produženju sporazuma o izvozu žita
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu na njegovom doprinosu produženju dogovora o izvozu žita.

Zelenski je u video poruci koju je podijelio na Telegram nalogu naveo da nastavljaju rješavati energetske probleme, napominjući da se nastavljaju radovi na popravci energetske infrastrukture koja je bila na meti ruskih snaga u Ukrajini, javlja Anadolija. 

Ističući da se problemi nastavljaju u pružanju energetskih usluga u 17 gradova i regiona Ukrajine, posebno u glavnom gradu Kijevu, Zelenski je rekao da sada pokušavaju da riješe energetske probleme u gradu Hersonu.

Ukrajinski predsjednik je podsjetio da je telefonom u petak razgovarao s Erdoganom o sporazumu o isporuci žitarica.

- Razgovarao sam s turskim predsjednikom Erdoganom. Zahvalio sam mu na naporima na produženju inicijative za izvoz žitarica - rekao je Zelenski.

Sporazum o crnomorskom žitnom koridoru produžen je u četvrtak za 120 dana, počevši od 19. novembra ove godine.

Turska, UN, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnovi crnomorskog izvoza žitarica, koji je obustavljen nakon što je u februaru počeo rusko-ukrajinski rat. U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima tri zemlje i UN-a kako bi nadgledao pošiljke.

(FENA/A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.