23.11.2022. 10:11
0
Britanski obavještajci: Rusija je iscrpila zalihe iranskih bespilotnih letjelica
FOTO: Conflict Armament Research
Britansko ministarstvo odbrane u svom novom obavještajnom izvještaju navodi da je od septembra ove godine Rusija vjerojatno lansirala stotine iranskih bespilotnih letjelica na tlu Ukrajine, prenosi Sky News.

To je, dodaje ministarstvo, mješavina letjelica koje se koriste za jednokratne napade i tradicionalnijih sistema koji se mogu koristiti za višestruke napade. 

- Rusija je u velikoj mjeri koristila ovo oružje protiv taktičkih vojnih meta i ukrajinske energetske mreže - navode britanski obavještajci, dodajući da su ruski generali vjerojatno koristili iranske dronove i za napade na medicinske ustanove navođenim raketama, kada bi takve objekte identificirali. 

Napad jednokratnim iranskim dronovima kamikazama nije javno zabilježen od 17. novembra, navodi britansko ministarstvo i ističe da Rusija sada ima problem s nestašicom iranskih dronova.

Naime, kako procjenjuju, zalihe bespilotnih letjelica su iscrpljene. 

- Rusija je očigledno gotovo potpuno iscrpila zadnju pošiljku i vjerojatno će tražiti ponovno dopremanje dronova iz Irana. Vjerovatno brže mogu nabaviti bespilotne letjelice iz inostranstva negp što mogu proizvoditi nove krstareće rakete u domaćim vojnim pogonima - navodi se u izvještaju britanske obavještajne službe. 


(Fena / Aldina R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.