25.11.2022. 14:38
0
Iranska Revolucionarna garda povećala prisustvo u nemirnim kurdskim regijama
FOTO: AP
Iranska Revolucionarna garda pojačala je svoje prisustvo u nemirnim kurdskim regijama, izvještavaju državni mediji danas usred gušenja masovnih protesta, dok se na snimku vidi desetine ljudi koji demonstriraju u manjinskim Baludžijskim područjima na jugozapadu.

Masovne demonstracije koje su izbile nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini brzo su se proširile širom zemlje, ali su bile najintenzivnije u područjima naseljenim pretežno sunitskim muslimanskim etničkim manjinama.

Nemiri su predstavljali jedan od najvećih izazova iranskim šiitskim klerikalnim vladarima otkako su došli na vlast u Islamskoj revoluciji 1979. godine, a prethodni protesti su bivali ugušeni, podsjeća Reuters.

Istaknuti sunitski muslimanski imam, Molavi Abdolhamid, iskoristio je džumu da pozove na prekid represije protesta kroz hapšenja i ubistva.

- Narodni protesti su pokazali da je politika u posljednje 43 godine dospjela u ćorsokak - citira njegova web stranica.

Više oklopnih jedinica i specijalnih snaga Revolucionarne garde krenulo je ka zapadnim i sjeverozapadnim pograničnim regijama, sjedištima kurdske manjine, izvijestilo je nekoliko državnih novinskih agencija, nakon što je u nedjelju najavljeno pojačanje sigurnosnih snaga u tim regijama.



Fena/Erna H. 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.