29.11.2022. 20:40
0
Izraelski premijer tražio da se blokira zahtjev Palestinaca u UN o okupaciji Izraela.
FOTO: Olivier Fitoussi/Flash90
Izraelski premijer Jair Lapid pozvao je svjetske lidere da blokiraju zahtjev Palestinaca u Ujedinjenim nacijama za savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde o okupaciji Izraela, saopštio je kabinet premijera.

Lapid je u pismu zatražio od više od 50 šefova država, uključujući iz Velike Britanije i Francuske, da izvrše pritisak na Palestinske vlasti, koje imaju ograničenu vlast na okupiranoj Zapadnoj obali, i spriječe ih da promovišu rezoluciju na Generalnoj skupštini.

Portparol palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa rekao je da su Lapidovi napori "osuđeni na propast".

"Mi smo uvjereni da se svjetski lideri koji su uvijek stajali uz našu pravednu stvar neće povući sa svojih pozicija", naveo je Abasov portparol Nabil Abu Rudejne.

U rezoluciji, koju je početkom novembra odobrio komitet UN, traži se da MSP "hitno" razmotri izraelsku "produženu okupaciju, naseljavanje i aneksiju palestinske teritorije", za koje se navodi da krše pravo Palestinaca na samoopredeljenje.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalem - oblasti koje Palestinci žele za državu - u bliskoistočnom ratu 1967. godine.

"Ova rezolucija je rezultat zajedničkih napora da se izdvoji Izrael, da se diskredituju naši legitimni bezbjednosni problemi i da se delegitimizuje samo naše postojanje", napisao je Lapid u pismu čija je kopija podjeljena novinarima.

Status sporne teritorije trebalo bi da bude predmet direktnih pregovora između Izraela i Palestinaca, rekao je Lapid, dodajući da će iznošenje tog pitanja pred Međunarodni sud pravde "ići na ruku samo ekstremistima".

Pregovori pod pokroviteljstvom SAD-a su zaustavljeni 2014. godine, prenosi Reuters. 


(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.