29.11.2022. 22:38
0
Twitter povlači politiku suzbijanja dezinformacija o COVID-u
FOTO: SkyNews
Milijarder Elon Musk preuzeo je Twitter 27. oktobra, plativši 44 milijarde dolara za kompaniju, i brzo je pokrenuo niz promjena.
Twitter je ukinuo politiku koja je imala za cilj suzbijanje dezinformacija u vezi sa COVID-19 na platformi društvenih medija, čime se rizikuje potencijalni porast lažnih tvrdnji kada broj slučajeva raste u Kini i nekim djelovima sveta.

Ovaj potez takođe dolazi usred zabrinutosti za sposobnost Twittera da se bori protiv dezinformacija nakon što je otpustio oko polovine svog osoblja, uključujući i one koji su uključeni u moderiranje sadržaja, pod novim šefom Elonom Muskom. 

Konkretne mjere koje će Twitter odbaciti nisu bile odmah jasne, a kompanija nije odmah odgovorila na zahtjev Reuters-a da podijeli više informacija.

Na početku COVID-a 2020. godine, Twiter je uveo niz mjera, uključujući oznake i poruke upozorenja na twitovima sa spornim informacijama o zdravstvenoj krizi i okvir da korisnici uklone twittove u kojima se navode štetno lažne tvrdnje u vezi sa vakcinama.

Početkom ove godine, Twitter je saopštio da je od marta 2021. prestao da sprovodi "politiku građanskog integriteta" u vezi sa lažima o predsjedničkim izborima u SAD 2020, piše RSE. 


(Erna H.)

TWITTER
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.