2.12.2022. 9:54
1
Talibani zabranili emitovanje radija: Pružao je obrazovni program za djevojke
Talibani su jučer objavili vijest da su zabranili afganistanski servis Radija Slobodna Evropa.

Poznata kao Azadi, što znači sloboda, stanica emitira obrazovne programe za djevojčice u Afganistanu, kojima je zabranjeno pohađanje škole.

- Radio stanica koju finansiraju SAD ukinuta s emitiranja zbog nepoštivanja novinarskih načela i jednostranog izvještavanja - napisoa je na Twitteru službenik talibanskog ministarstva informisanja Abdul Hak Hamad (Haq Hammad).

Ne smiju putovati

Nakon šireg gušenja sloboda afganistanskih žena i djevojaka desio se ovaj potez. Uprkos tome što su talibani izjavili da će štiti prava žena, od kada su na vlasti u avgustu 2021. godine, oni su ukinuli razne slobode.

Na taj način oni spriječavaju žene da putuju na velike udaljenosti bez muškog skrbnika i zabranjujući djevojčicama obrazovanje.

Radio Slobodna Evropa, koji je također poznat kao Radio Liberty, finansira Vlada SAD-a, ali je urednički nezavisna. 

Na dva glavna govorna jezika, dari i paštunski u Afganistanu se on emitira. 

Alternativni načini

Ova radio stanica je naglasila da će tražiti alternativne načine pružanja svojih usluga u Afganistanu.

- Azadi je slamka spasa za desetine miliona Afganistanaca, što čini odluku talibana još tragičnijom - rekao je predsjednik Radija Slobodna Evropa Džejmi Flaj (Jamie Fly).

Svoju kancelariju u Afganistan Azadi je već zatvorio. To se desilo nakon što su Talibani stupili na vlast. 

Radio Slobodna Evropa osnovan je nakon Drugog svjetskog rata kako bi podržao izbjeglice iz SSSR-a i dao im platformu da izraze svoje mišljenje široj publici.


(Admir O.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.