3.12.2022. 8:52
0
Njemačka Ukrajini šalje tenkove Gepard
Njemačka se sprema isporučiti Ukrajini tenkove i protivvazdušnu zaštitu, saopštila je vlast u Berlinu. Kako javlja Spiegel radi se o sedam tenkova Gepard koji su prethodno rashodovani i izbačeni iz njemačke vojske. Sada su ti tenkovi otpremljeni na popravku u kompaniju iz Minhena Krauss-Maffei Wegmann ( KMW). Očekuje se da će ih Ukrajina dobiti na proljeće naredne godine.

Vlada nije saopštila tačan datum isporuke, jer stvari zavise i od potrebnih popravki, a KMW nije bio dostupan medijima za komentar. Njemačka vlada također ima za cilj poslati još municije za Geparde zajedno s dodatnim tenkovima, izvijestio je Spiegel.

Isporuka municije za tenk Gepard se pokazala problematičnom jer Švicarska, koja ima zalihe potrebne municije, odbija da je isporuči, pozivajući se na njen neutralni status.

Vlada je vodila razgovore s raznim proizvođačima u pokušaju nabavke više municije i potencijalno bi mogla doći u situaciju da Švicarska više nije potrebna, rekao je glasnogovornik ministarstva odbrane na konferenciji za novinare u petak.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je na sigurnosnoj konferenciji u Berlinu u četvrtak da su se saveznici složili oko hitne potrebe da pomognu Ukrajini, uključujući i sisteme protivvazdušne odbrane, ali je važno da ti sistemi koji se isporučuju mogu da rade, uključujući dovoljno municije, rezervnih dijelova i mogućnosti održavanja. 

(A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.