4.12.2022. 8:15
1
Rusija ne prihvata ograničenje cijene nafte, Ukrajina tvrdi da je ta mjera nedovoljna
Rusija nec´e prihvatiti gornju cijenu za naftu i trenutno je u toku analiza ove situacije, a dalje odluke saopštit ćemo kada ona bude završena, izjavio je na konferenciji za medije portparol predsjednika Rusije Dmitry Peskov.

„Tu odluku smo očekivali i već smo uradili neke pripreme. Ograničenje cijene naše nafte svakako nećemo prihvatiti, a kako ćemo organizovati dalji rad, saopštit ćemo poslije detaljne analize, koja će biti brzo urađena“, rekao je Peskov, prenosi Tass.

Grupa 7, Evropska unija i Australija odlučili su da ograniče cijenu ruske nafte, koja se isporučuje morskim putem na 60 dolara za barel. Ostalim državama nije zabranjeno da je kupuju, ali će brodskim kompanijama i osiguravajućim društvima iz zemalja koje su ove sankcije uvele biti zabranjeno da je prevoze i osiguravaju, ako je skuplja od toga, podsjećaju agencije.

Financial Times je objavio da se Rusija pripremala za ovaj potez Zapada i da je zbog toga od početka godina kupila najmanje 103 tankera za prevoz nafte.

To bi mogao biti način da Rusija izbjegne i ove sankcije, jer ovom odlukom ne kažnjavaju se i ruske kompanije koje bi vršile transport.


Ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara, koje je dogovoreno, nije ozbiljno i teško će odvratiti Rusiju od rata u Ukrajini, rekao je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy.

"Teško da bi se ovakvo ograničenje moglo nazvati ozbiljnom odlukom. To je prilično ugodno za proračun terorističke države", rekao je on u videoobraćanju i dodao da je „samo pitanje vremena prije nego što se budu morali upotrijebiti snažniji alati. Šteta je da će se izgubiti to vrijeme“. 


(Patria / Aldina R.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.