6.12.2022. 18:31
0
Iranske vlasti osudile na smrt pet osoba zbog navodnog ubistva visokog oficira Revolucionarne garde
Iranske vlasti osudile su pet osoba na smrt zbog navodnog ubistva oficira povezanog s iranskom islamskom Revolucionarnom gardom, objavili su u utorak državni mediji. Još 11 je dobilo duge zatvorske kazne.

Trinaest muškaraca i troje maloljetnika bili su optuženi za ubojstvo Ruhollaha Ajamiana, zvaničnika Basidža, paravojnog volonterskog ogranka iranske elitne Revolucionarne garde, prenosi IRNA, iranske državna novinska agencija.

Petoricu osuđenih na smrt u ponedjeljak optužio je Iranski revolucionarni sud, zajedno s još osam osoba. Iranski krivični sud optužio je trojicu maloljetnika, navodi se u agencijskoj vijesti.

Portparol iranskog pravosuđa, Masoud Setayeshi, koji je citiran u vijesti, nije pružio nikakve dokaze koji bi poduprli bilo koju od optužbi.

Navodno ubistvo desilo se u Karaju, u blizini Teherana, 12. novembra kada je njih 16 okružilo i napalo noževima i kamenjem, navodi se u vijesti. IRNA nije otkrila identitet šesnaestorice i navela je da se na njihove kazne može uložiti žalba.

Presude dolaze u jeku višemjesečnih antivladinih demonstracija koje su iranske sigurnosne snage nasilno ugušile. Protesti, koji sada ulaze u treći mjesec, podstaknuti su smrću u policijskom pritvoru 22-godišnje Mahse Amini, koja je privedena zbog navodnog kršenja strogih pravila odijevanja Islamske Republike. Od tada su eskalirali u pozive na pad iranskih klerikalnih vladara, predstavljajući jedan od najozbiljnijih izazova iranskoj teokratiji od revolucije iz 1979.

Iranski revolucionarni sud redovno izriče smrtne kazne. Sud je osnovan nakon Islamske revolucije 1979. Sudeći po Amnesty Internationalu, Iran je u 2021. pogubio najmanje 314 ljudi, više od polovine ukupnih državnih pogubljenja zabilježenih na Bliskom istoku te godine.

Prošle su sedmice iranske vlasti pogubile četiri osobe koje su optužile da su radile za izraelsku obavještajnu agenciju Mossad. Javnosti nije pružen nikakav dokaz ni za jedan od navodnih zločina četvorice muškaraca.

Do sada su najmanje 473 osobe ubijene, a 18.200 drugih uhapšeno u protestima i gušenju sigurnosnih snaga koje je uslijedilo, sudeći po aktivistima za ljudska prava u Iranu, grupi koja nadzire demonstracije.

Tokom proteklih nekoliko dana porasla je zbrka oko sudbine iranske policije za moral i iranskog provođenja strogih vjerskih pravila odijevanja. U nedjelju je glavni iranski tužilac Mohamed Jafar Montazeri rekao da je policija za moral ukinuta, u izvješću koje je objavila poluzvanična novinska agencija ISNA.

Prethodnog dana, tužilac je također rekao da su zakoni vezani uz nošenje hidžaba u fazi revizije, ali nije dao naznake da zemlja planira opozvati zakon.

Sedmicama je manje policajaca za moral viđano u iranskim gradovima. U Teheranu je postalo uobičajeno vidjeti žene kako hodaju gradskim ulicama bez hidžaba, posebno u bogatijim područjima, prenosi AP.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.