7.12.2022. 15:21
0
Rusi žele zamrznuti borbe u Ukrajini: Na proljeće kreće velika ofanziva
FOTO: TASS
Rusija tokom zime nastoji zamrznuti borbe u Ukrajini kako bi pregrupirala, obnovila i ojačala svoje trupe za novi napad na proljeće, izjavio je danas šef NATO-a Jens Stoltenberg.

"Vidimo da u ovom trenutku Rusija pokušava nametnuti neku vrstu zamrzavanja sukoba, barem nakratko, kako bi se mogla pregrupirati i oporaviti te zatim pokušati pokrenuti još veću ofanzivu idućeg proljeća", kazao je Stoltenberg u sklopu događaja koji je organizirao britanski dnevni list Financial Times, javlja Hina.

Glavni sekretar Atlantskog saveza je rekao da članice NATO-a nastavljaju s opskrbom Ukrajine oružjem i s potporom toj zemlji koja je "bez presedana" unatoč bojazni od mogućeg iscrpljivanja zaliha zapadnih zemalja.

"Slanje novog oružja jednako je važno kao i jamstvo da su sistemi ili oružje koje smo već isporučili doista operativni ili učinkovito rade", rekao je Stoltenberg. "Potrebna im je znatna količina streljiva, rezervnih dijelova i dijelova za održavanje", rekao je.

Linija ratišta u Ukrajini se stabilizirala otkako su ukrajinske snage prošli mjesec postigle izvanredan uspjeh oslobodivši grad Herson i okolna područja na zapadnoj obali rijeke Dnjepar. Najžešće borbe trenutačno su koncentrirane oko istočnoga grada Bahmuta, koji ruske snage nastoje već mjesecima zauzeti.

Sjedinjene Države vjeruju da bi se u predstojećim mjesecima borbe mogle nastaviti "smanjenim tempom" dok obje strane pokušavaju obnoviti i oporaviti svoje vojne snage.

Stoltenberg je rekao i da nema "nikakvih dodatnih informacija" o navodnim napadima ukrajinskih dronova na zračne baze u Rusiji nakon što su Amerikanci ustvrdili da "nisu ni dopustili ni poticali‘‘ takve napade Kijeva.

Šef NATO-a trenutačno smatra da uvjeti za mirno rješenje sukoba "nisu ispunjeni s obzirom na to da Rusija nije pokazala nikakav angažman u pregovorima o poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine".


(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.