9.12.2022. 10:43
0
Zašto je Viktor Bout toliko važan Putinu: Čovjek je hodajući mit po kojem je i film snimljen
Jedna od udarnih svjetskih vijesti bila je razmjena koju su izvršila SAD i Rusija – Viktor Bout zamijenjen je za košarkašicu Brittney Griner.

To je najneravnomjernija zamjena u najnevjerovatnijim trenucima. Ali je možda intenzivan pritisak ovog trenutka razlog zašto se razmjena američke košarkaške zvijezde za ruskog trgovca oružjem završila upravo sada, piše CNN.

Na površini, Brittney Griner i Viktor Bout optuženi su za smiješno različite zločine. Griner je osuđena zbog posjedovanja jednog grama ulja kanabisa. Bout je navodno najplodniji trgovac oružjem proteklih decenija, koji je raspirivao sukobe u Africi i šire. Pred američkim sudom je osuđen. 

Ali okolnosti i politički pritisak na obje strane preokrenuli su ovu neravnotežu. Griner je stekla na značaju za Amerikance – na osnovu njenih tvrdnji o nevinosti i njenog očitog zauzimanja kao geopolitičkog pijuna uoči ruske invazije na Ukrajinu – što je pokrenulo Bidenovu administraciju da započne pregovore s Kremljom u najgoroj tački američko-ruskih odnosa barem od kraja Hladnog rata.

Boutova velika važnost za Rusiju je uvijek bila zagonetka. Kako jedan čovjek može biti toliko vrijedan Moskvi da provedu decenije tražeći njegovo oslobađanje na bilo kom nivou koji mogu, a da bude samo nevin i nesrećni globalni pilot i trgovac, kako je tvrdio? Ko je ovaj tip koji sve demantuje?

CNN je intervjuisao Bouta 2009. godine nakon mjeseci pregovora dok je bio u zatvoru u Bangkoku. On je poliglota koji je komunikativan, šarmantan i može beskrajno da priča o listi političkih likova sa kojima ima lične odnose na globalnom nivou.

Gledali smo Boutove snimke u Kongu i širom Afrike, gdje je bio prilično blizu tamošnjim sukobima. Višestruki analitičari i istrage UN-a ga optužuju za širenje malokalibarskog oružja širom tog kontinenta tokom 90-ih i ranih 00-ih, što je on negirao. Bilo je optužbi da je čak i naoružavao Al Kaidu, što je isto negirao. Bilo je malo toga za šta nije bio optužen, i malo stvari koje nije poricao. Postao je svojevrsni bauk i bio je u fokusu filma u kojem glumi Nicolas Cage pod nazivom “Lord of War”.

To je historija karijere: reputacija čovjeka koji je postao poznat kao “Trgovac smrću”. Ono zbog čega je proveo 14 godina u zatvoru i zbog čega je izručen Sjedinjenim Državama, bio je složen ubod američke Agencije za borbu protiv narkotika, u kojem je prevaren da pristane da isporuči oružje američkim agentima koji su se pretvarali da su kolumbijski teroristi – oružje namijenjeno da ubija Amerikance. Čudno je da je nakon svih zločina za koje je Bout optužen, onaj za koji je bio u zatvoru bio zavjera – zavjera, a ne djelo.

Sigurno je pilot i preduzetnik. Bio je vojni prevodilac, no postoje tvrdnje da je radio u ruskim obavještajnim službama i da im je postao prednost u snabdijevanju oružjem širom svijeta za jačanje geopolitičkih ciljeva Moskve. Bilo je i nagovještaja da je služio zajedno sa visokim Rusima koji su sada bliski predsjedniku Vladimiru Putinu. To bi moglo objasniti intenzitet kojim su ga Amerikanci tražili.

Uvijek je postojala neobična mistika u Boutu i njegovoj pratnji. Da, bio je nevin, za sve, rekao bi. Ali također da, imao je zanimljiv život.

Veće iznenađenje danas je kako se ova razmjena dogodila tokom ruske invazije i brutalizacije Ukrajine. To nam govori dvije stvari: da Moskva i Washington mogu poslovati čak i kada ruske bombe ubijaju nevine ukrajinske civile, a Sjedinjene Države pružaju Ukrajini oružje koje ubija ruske vojnike, i da nuklearne sile mogu raditi na drugim problematičnim pitanjima dok meci lete. Ovo je dobra stvar za sve na planeti. To znači da neke hladne glave prevladavaju, a osnovni interesi pobjeđuju.

To također pokazuje određenu slabost na strani Putina. U vrijeme kada se razmeće nuklearnom retorikom protiv Zapada, on također pristaje na diplomatski dogovor visokog profila kako bi vratio figuru od ogromne, složene važnosti za rusku elitu, obavještajnu zajednicu i nacionalni ponos.

Ovo je čovjek za kojeg su mnogi obični Rusi možda čuli, a on je svakako od mitološke važnosti za rusku elitu. On nije neko koga bi Moskva „ostavila iza sebe“.

To su upravo oni ljudi kojima Putin sada želi da se ukaže na naklonost. Dogovor je možda bio i više sebičan: mnogi vjeruju da je Bout, kada je služio u Africi, imao bliske veze sa članovima ruske elite koja je sada bliska Putinu (iako je Bout i to negirao). Je li to razlog zašto su SAD potrošile toliko vremena i novca da ga privedu? Da li su mislili da će se okrenuti? Možda nikada nećemo saznati.

Da, to je pobjeda za Putina, ali ona dolazi po cijenu razotkrivanja njegove slabosti i potrebe da zadrži vojnu elitu na koju se oslanja.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.