10.12.2022. 9:07
0
Zabrinjavajući podaci: Ove godine ubijeno 40 posto više novinara nego 2021.
Broj novinara i medijskih radnika koji su ubijeni dok su obavljali svoj posao 2022. je porastao za više od 40 posto u odnosu na prošlu godinu. Pokazuje novi izvještaj objavljen u petak. Uistinu, zabrinjavajući podaci koje je objavio IFJ.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) kaže da je 67 medijskih profesionalaca ubijeno na poslu u ciljanim napadima ove godine. U odnosu na 47 godina ranije, ovo je preokret nakon pada zabilježenog posljednjih godina.

“Rast broja ubistava novinara i drugih medijskih radnika ozbiljan je razlog za zabrinutost. I još jedan poziv na buđenje vladama širom svijeta. Vrijeme je da poduzmu mjere u odbrani novinarstva. Jednog od ključnih stubova demokratije. Ovo su zabrinjavajući podaci”. Rekao je ovo u izjavi glavni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger.

Rat u Ukrajini, građanski nemiri na Haitiju, kao i djelovanje kriminalnih organizacija u Meksiku najviše su doprinijeli porastu ubistava. Istaknula je ovo organizacija sa sjedištem u Bruxellesu koja predstavlja oko 600.000 novinara iz 146 zemalja.

Najsmrtonosnija zemlja za medijsko osoblje bila je Ukrajina. I to sa 12 prijavljenih smrtnih slučajeva, dok su Sjeverna i Južna Amerika bile najsmrtonosnija regija, s 29 smrtnih slučajeva.

Izvještaj, objavljen uoči Dana ljudskih prava, također ukazuje na porast političke represija. I bilježi najmanje 375 zatvorenih novinara zbog obavljanja svog posla. Što je 10 više nego lani. Najviše ih je u Kini, Mjanmaru. Potom, Turskoj, Iranu i Bjelorusiji.


(Admir O.)

Novinari
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.