11.12.2022. 8:08
0
Eruptirao vulkan u Čileu
FOTO: Screenshot
Čileanski dužnosnici uveli su sigurnosno upozorenje nakon što je eruptirao vulkan Lascar, koji se nalazi u Andama, izazvavši manja podrhtavanja zemlje, javlja BBC. Za sada nema izvještaja o šteti u okolnom području, ali je prvobitno zeleno upozorenje podignuto na žuti nivo.

Čileanska Nacionalna služba za geologiju i rudarstvo (Sernageomin) definira žuto upozorenje kao znak da je vulkan nestabilan. Stručnjaci nadziru mjesto zbog manjih eksplozija i pojave dima, objavila je Nacionalna služba. Stanovnici Talabre, gradića udaljenog oko 12 kilometara od vulkana, prvi su put primijetili aktivnost jučer oko podneva po lokalnom vremenu.

Unatoč golemom oblaku dima koji je Lascar ispuštao, a koji se sastojao od vulkanskog pepela i vrućih plinova, smatra se da nijedna kuća nije oštećena. Vlasti su postavile zabranu ulaska na 5 kilometara od kratera vulkana.



Lascar je udaljen 70 kilometara od San Pedra de Atacame, popularne turističke destinacije za planinarenje i pustinje Atacama, najsušnijeg mjesta na Zemlji.


(Erna H.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.