13.12.2022. 11:12
0
Stoltenberg o tenzijama na Kosovu: Naše snage su spremne, sposobne i "budne"
FOTO: NATO Secretary-General Jens Stoltenberg | Kenzo Tribouillard/AFP via Getty Images
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, komentarišući tenzije na Kosovu, poslao je jasnu poruku objema stranama.

Naime, on je za francusku TV stanicu "Frans 24", odgovarajući na pitanje koliko je zabrinut zbog posljednjih događaja na Kosovu, odgovorio da je njegova poruka objema stranama da se uzdrže od izjava koje doprinose eskalaciji sukoba i poteza, i da pomognu da se tenzije spuste.

- NATO je veoma fokusiran na pitanje Kosova, kao i Zapadnog Balkana. Imamo dugu historiju, pomogli smo da se okončaju dva etnička rata, najprije u BiH, a kasnije i na Kosovu. Naše snage su još uvijek tamo prisutne kroz NATO snage, odnosno KFOR koji broji skoro 4.000 pripadnika i koji je ključni faktor u stabilizaciji regiona i stuacije - rekao je generalni sekretar NATO.

A zatim je poslao još jasniju poruku:

- Naše snage su spremne, sposobne i "budne". Prate situaciju veoma pažljivo. NATO snage i EU usko sarađuju i moja poruka svim stranama je da se uzdrže od retorike koja doprinosi eskalaciji sukoba i da pomognu da se spuste tenzije, prenosi N1. 



(A.R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.