20.12.2022. 20:15
0
Griffits: Izuzeće koje omogućuje UN-u saradnju s talibanima pomoglo u spašavanju života
Izuzeće koje omogućuje Ujedinjenim nacijama i humanitarnim grupama da sarađuju sa sankcioniranim talibanskim vođama, kako bi se zadovoljile humanitarne i osnovne ljudske potrebe afganistanskog naroda, pomoglo je u spašavanju života, poručio je u utorak Vijeću sigurnosti UN-a čelnik Svjetske organizacije za humanitarnu pomoć.

Vijeće od 15 članova usvojilo je izuzeće prije godinu dana, četiri mjeseca nakon što su talibani preuzeli vlast. Sankcije UN-a protiv brojnih talibanskih vođa, koji sada imaju ključne pozicije u vladi, otežale su Ujedinjenim nacijama i humanitarnim grupama da isporuče prijeko potrebnu humanitarnu pomoć u zemlji.

- To pomaže nama i drugima da spašavamo živote - izjavio je čelnik humanitarnih operacija UN-a Martin Griffiths u obraćanju Vijeću sigurnosti.

- Ne mogu procijeniti koliko je ovo zakonsko pokriće bitno i za humanitarne i komercijalne aktere. Ono mogućava nama, humanitarcima, da provodimo i određujemo obim pomoći, i ovlašćuje naše poslovne i komercijalne partnere da proslijeđuju i isplaćuju sredstva resornim ministarstvima - rekao je on.

Griffiths je naveo najmanje sedam ministarstava talibanske administracije, uključujući finansije, ekonomiju, unutrašnje poslove, vodu i struju i saobraćaj i civilnu avijaciju, kojima upravljaju talibanski čelici koje je sankcioniralo Vijeće sigurnosti UN-a.

Iako je Griffiths rekao da su operacije pomoći podstaknute brzim i velikodušnim odgovorom donatora i da je novčani fond UN-a prebacio oko 1,8 milijardi dolara u Afganistan za podršku humanitarnim operacijama te predstavio tešku sliku s humanitarnom situacijom u toj zemlji.

Rekao je da 97 posto Afganistanaca živi u siromaštvu, dvije trećine stanovništva treba humanitarnu pomoć kako bi preživjelo, 20 miliona ljudi se suočava sa akutnom glađu, a za 1,1 milion tinejdžerki i dalje je zabranjeno pohađanje škole.

Dok se Vijeće sigurnosti sastalo u utorak, afganistansko ministarstvo visokog obrazovanja koje predvode talibani saopćilo je da studenticama neće biti dozvoljen pristup univerzitetima u zemlji do daljnjeg.

Griffiths je dodao da je talibanska administracija također "zadržala humanitarno osoblje, pokušala da utiče ili kontroliše humanitarni odgovor i ograničila slobodu kretanja žena i učešće u humanitarnoj akciji", prenosi Reuters.

(FENA/A. Balićevac)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.