22.12.2022. 12:12
0
Palestinski militant ubijen tokom napada na Zapadnoj obali
Izraelske trupe ubile su palestinskog militanta tokom upada u grad Nablus na Zapadnoj obali u četvrtak rano ujutro, rekli su palestinski izvori.

Razmjena vatre je uslijedila samo nekoliko sati nakon što je Benjamin Netanyahu objavio da je formirao novu vladu, vraćajući se na vlast kao šef najviše desničarske koalicije u historiji Izraela.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopćilo je da je Ahmed Atef Daraghmeh, 23, fudbaler iz obližnjeg grada Tulkarema, zadobio rane od metka u leđa i stopalo.

Islamistička grupa Hamas, koja vlada Pojasom Gaze, saopćila je da je Daraghmeh bio član njenog vojnog krila koji je "poginuo od okupacionih metaka tokom sukoba u zoru u četvrtak".

Izraelska vojska je saopćila da su njene trupe ušle u Nablus kako bi "osigurale koordiniran ulazak izraelskih civila u Josipov grob", sporno vjersko mjesto za koje muslimani vjeruju da se nalazi grob lokalnog šeika, ali mnogi Jevreji poštuju kao mjesto počivanja biblijskog patrijarha Josipa.

Josipova grobnica se nalazi unutar naseljenog područja Nablusa, a jevrejski hodočasnici mogu posjetiti samo u grupama u pratnji izraelske vojske. Njihov ulazak često izaziva sukobe sa palestinskim stanovnicima.

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.