23.12.2022. 8:59
0
Zašto Putin sada govori o ratu, a ne o “specijalnoj vojnoj operaciji”?
FOTO: AFP
Kada je u februaru pokrenuo neopravdanu agresiju na susjednu Ukrajinu, ruski predsjednik Vladimir Putin govorio je o "specijalnoj vojnoj operaciji". No, u četvrtak je rekao da Rusija želi kraj rata u Ukrajini i da svi oružani sukobi završavaju diplomatskim pregovorima.

“Naš cilj nije zavrtjeti kolo vojnog sukoba, već, naprotiv, okončati ovaj rat. Težit ćemo kraju toga (rata), i što prije to bolje, naravno”, rekao je Putin.

Zašto Putin sada govori o ratu, a ne o “specijalnoj operaciji”?

Promjenu u narativu analizirao je Institut za proučavanje rata (ISW) koji navodi da je Putinovo korištenje riječi “rat” u kontekstu invazije izazvalo određenu zbrku u ruskom informacijskom prostoru.

Naime, Putin je kazao da želi okončati rat – ne “specijalnu vojnu operaciju” – i upotrijebio je riječ rat kada je lažno optužio Ukrajinu za početak rata protiv njenog stanovništva 2014. godine.

Putinovo spominjanje “rata” potaklo je nekoliko ruskih vojnih blogera da kažu da su se uvijek naizmjenično koristile obje fraze – i rat i “specijalna vojna operacija” – jer “svaka osoba koja razmišlja zna da je ono što se događa u Ukrajini vrući rat”, uprkos tome što Rusija nikada nije službeno objavila rat.

Zbunjenost ukazuje na to da bi Putinov ograničeni ratni narativ mogao biti u sukobu s njegovim predstavljanjem “specijalne vojne operacije” kao borbe za suverenitet Rusije, iako nije službeno proglašen rat, piše ISW.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.