23.12.2022. 19:06
0
Kurdski demonstranti sukobili se s policijom nakon pucnjave u Parizu
Kurdski demonstranti sukobili su se u petak s policijom u središtu Pariza nakon što je 69-godišnji naoružani napadač otvorio vatru u kurdskom kulturnom centru i frizerskom salonu, ubivši tri i tri ranivši osobe.

Policija raspoređena ispred kulturnog centra upotrijebila je suzavac kako bi rastjerala demonstrante koji su pokušali probiti policijski kordon koji je štitio ministra unutrašnjih poslova Geralda Darmanina koji je stigao na mjesto događaja, javili su novinari AFP-a.

Demonstranti su kao odgovor bacali predmete na policiju, palili kante za smeće i podigli barikade.

Na nekoliko automobila parkiranih na tom području, kao i na policijskim vozilima, razbijeni su prozori dok su demonstranti bacali cigle.

Neki od njih su uzvikivali slogane podrške Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK), kurdskoj organizaciji koju su Ankara, Evropska unija i drugi označili kao terorističku.

Centar, nazvan Center Ahmet Kaya, je sjedište dobrotvorne organizacije koja organizuje koncerte i izložbe te pomaže kurdskoj dijaspori u pariškoj regiji.

- Napadač, penzionisani mašinovođa, "jasno je ciljao na strance" - rekao je ministar unitrašnjih psolova Darmanin novinarima na mjestu događaja, dodajući međutim da "nije sigurno" da je muškarac namjeravao ubiti "osobito Kurde" te dodao kako još nisu utvrđeni tačni motivi njegovog napada. 

(FENA/A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.