24.12.2022. 20:31
0
Zelenski čestitao Božić: Ovogodišnji praznici imaju gorak okus
Volodimir Zelenski uputio je božićnu čestitku svim katolicima u državi, ali je poručio kako praznici ove godine imaju gorak okus.

U osmominutnom videu, predsjednik Ukrajine je rekao kako večera za porodičnim stolom ove godine ne može biti tako ukusna i topla.

- Naše kuće i ulice ne mogu biti tako svijetle. Božićna zvona mogu zvoniti manje glasno i nadahnuto kroz sirene za zračni napad ili još gore, pucnjave i eksplozije. Ovo je očaj. Gubitak nade. Gubitak ljubavi. Izgubiti sebe. Međutim, zar to u svojoj suštini ne žele zlo i tama koji su protiv nas? - rekao je Zelenski.

On je poručio i kako se tamom i zlom Ukrajina bori već duže od 300 dana.

- U ovoj borbi imamo još jedno moćno i efikasno oružje. Čekić i mač našeg duha i svijesti. Božja mudrost. Hrabrost. Vrline koje nas navode da činimo dobro i pobjeđujemo zlo. Glavni čin hrabrosti je izdržljivost i dovođenje posla do kraja uprkos svemu. Istina nam osvjetljava put. Znamo je. Štitimo je. Naša istina je borba za slobodu. Sloboda ima visoku cijenu, ali ropstvo još veću - poručio je predsjednik Ukrajine.

Naglasio je kako je Bog pravedan sudija koji nagrađuje dobro i kažnjava zlo.

- Očigledno je na kojoj smo strani. Ko je ko u ovoj borbi, to je očigledno. Nismo sveti, ali definitivno se takmičimo za dobro i borimo za svjetlo. S vjerom u biblijsko proročanstvo: "Ljudi koji hodaju u tami vidjet će veliko Svjetlo, a nad onima koji sjede na rubu sjene smrti, Svjetlost će ih obasjati! Jer nam se rodilo Dijete, Sin Božiji" - citirao je Zelenski.

U svom obraćanju povodom Božića, Zelenski je imao i posebnu poruku za sve Ukrajince.

- Neko će danas vidjeti prvu zvijezdu na nebu iznad Bahmuta, Rubižnog ili Kremine. Duž hiljada kilometara linije fronta. Neko će dočekati praznik u tuđim domovima. Neko će čuti "Šedrik" na drugom jeziku u Varšavi, Berlinu, Londonu, Torontu. Međutim, neka se sjete da mi dolazimo po ove naše ljude, vratit ćemo slobodu svim Ukrajinkama i Ukrajincima - poručio je Zelenski.

Na kraju, predsjednik Ukrajine je rekao kako niti jedan kamikaza dron ne može ugasiti božićnu zvijezdu.

- Vidjet ćemo sjaj čak i pod zemljom, u skloništima. Svoja srca ćemo ispuniti toplinom i svjetlošću. Oni će se polomiti od naš čelični duh. Naša borba će se nastaviti bez prekida. Pjevat ćemo pjesme veselo kao i uvijek, glasnije od zvuka generatora. Čak i potpunom mraku, naći ćemo se da se čvrsto zagrlimo. Ako ne bude grijanja, grlit ćemo se dugo da se zagrijemo. Nećemo čekati čudo. Sami ga stvaramo - zaključio je Zelenski.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.