26.12.2022. 8:16
0
Kina u 24 sata poslala 71 avion i 7 brodova prema Tajvanu
Kineska vojska poslala je 71 avion i sedam brodova prema Tajvanu u 24-satnoj demonstraciji sile usmjerene na ostrvo, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane u ponedjeljak, nakon što je Kina izrazila ljutnju na odluka Sjedinjenih Američkih Država da se Tajvanu pruži vojna pomoć vrijedna milijardama dolara.

Između 6 sati ujutro u nedjelju i 6 sati ujutro u ponedjeljak, 47 kineskih aviona prešlo je središnji dio Tajvanskog moreuza, nezvaničnu granicu koju su obje strane nekada prešutno prihvatile, prema tajvanskom Ministarstvu nacionalne odbrane, javlja AP.

Među avionima koje je Kina poslala prema Tajvanu bilo je 18 borbenih aviona J-16, 11 lovaca J-1, 6 lovaca Su-30 i dronovi.

Tajvan je rekao da prati kineske pokrete preko svojih kopnenenih raketnih sistema, kao i na svojim brodovima mornarice.

„Ovo je čvrst odgovor na trenutnu eskalaciju i provokaciju između SAD-a i Tajvana“, rekao je Shi Yi, glasnogovornik kinske vojsne komande za istočnu oblast u izjavi u nedjelju navečer. On je rekao da kineska vojska održava zajedničke borbene patrole i zajedničke udarne vježbe u vodama oko Tajvana.

Kineska vojska je često koristila velike vojne vježbe kao demonstraciju sile kao odgovor na akcije američke vlade u podršci Tajvanu. U augustu je izvela velike vojne vježbe kao odgovor na posjetu predsjednice Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi Tajvanu.

(A. Balićevac)

KinaTajvan
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.