26.12.2022. 17:13
0
Ukrajina traži isključenje Rusije iz UN-a
FOTO: Mikhail Kireev / Sputnik
Ukrajina je zatražila da se isključi Rusija iz Ujedinjenih nacija više od deset mjeseci od početka invazije ruskih trupa na tu zemlju.

Taj zahtjev nema šanse da uspije pošto Moskva ima pravo veta u Savjetu bezbjednosti UN, navodi Frans pres.

„Ukrajina je pozvala zemlje članice UN… da liše Rusku Federacija statusa stalnog člana Savjeta bezbjednosti UN i da je potpuno isključe iz UN“, navelo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova u saopštenju.

Prema ukrajinskom ministarstvu Rusija ilegalno drži sjedište Sovjetskog Saveza u Savjetu bezbjednosti UN od 1991. godine i njegovog raspada na 15 novih zemalja.

„Rusija uzurpira mesto“ SSSR-a u Ujedinjenim nacijama, navelo je ukrajinsko ministarstvo.

To je tri decenije ilegalnog prisustva u UN koje su bile obilježene ratovima i zauzimanjem teritorija drugih zemalja, prisilnim promjenama međunarodno priznatih granica i pokušajima ispunjenja njenih neoimperijalnih ambicija, naveo je Kijev.

U tviter poruci ukrajinski minstar spoljnih poslov Dmitri Kuleba je rekao da je prisustvo Rusije u Savjetu bezbjednosti i u cjelokupnim Ujedinjenim nacijama nelegitimno, navodi Beta, prenosi N1. 


(A.R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.