27.12.2022. 22:40
1
Putinovi vojnici napuštaju položaje i bježe ?
FOTO: FACEBOOK/@UKRAINIANLANDFORCES
Putin je u septembru najavio aneksiju četiri ukrajinske teritorije: Donjecka, Luhanska, Zaporižje i Hersona. "Branit ćemo našu zemlju svom snagom i svim sredstvima", rekao je Putin najavljujući aneksiju.

Ruski vojnici napuštaju svoje položaje u ključnim bitkama, saopćila je ove sedmice ukrajinska vojska.

“Zbog značajnih gubitaka u ljudstvu, u regiji Luhansk povećan je broj slučajeva napuštanja borbenih položaja ruskih vojnika”, rekao je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine u operativnom izvješću izdanom jutros.

“Kako bi održalo kontrolu nad situacijom, rusko vojno vodstvo povećalo je broj patrola i vraćanje dezertera u jedinice”, dodali su. U ovom trenutku vode se žestoke bitke u jeku ukrajinske protuofanzive i borbe za vraćanje područja pod ruskom kontrolom, uključujući regiju Luhansk.

Putin je u sepmtebru najavio aneksiju četiriju ukrajinskih teritorija: Donjecka, Luhanska, Zaporižje i Hersona. “Branit ćemo našu zemlju svom snagom i svim sredstvima”, rekao je Putin najavljujući aneksiju.

Serhij Hajdaj, regionalni guverner regije Luhansk, rekao je na Telegramu ove sedmice da ako Rusi izgube grad Kreminu u toj regiji, cijela njihova linija odbrane će pasti.

“Ruske okupacijske trupe uspjele su izgraditi vrlo moćnu odbranu u mjesec dana, čak i malo više. Dovoze tamo golemu količinu rezervi i opreme. Stalno obnavljaju svoje snage”, rekao je Hajdaj.

New York Times je također nedavno izvijestio da ruske trupe povećavaju obrambene strukture u blizini grada Kremine dok ukrajinske trupe nastavljaju svoju protuofanzivu.

Ranije ovog mjeseca ruski nezavisni medijski kanal Možem Objasnit objavio je na Telegramu da se u regijama Zaporižja, Luhansk i Belgorod pojavljuju oglasi za posao za kopače rovova.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.