28.12.2022. 10:56
0
Vodeći Putinov savjetnik obišao nuklearnu elektranu Zaporožje
Jedan od najmoćnijih savjetnika predsjednika Vladimira Putina u Kremlju obišao je nuklearnu elektranu Zaporožje pod ruskom kontrolom u dijelu južne Ukrajine koji je Rusija anektirala, saopćio je zvaničnik kojeg je u toj regiji Moskva postavila na vlast.


Sergej Kirijenko, zvaničnik Kremlja odgovoran za nadzor ruske unutrašnje politike i bivši šef državne nuklearne korporacije, razgovarao je s osobljem o sigurnosti elektrane, sudeći po Vladimiru Rogovu, lokalnom zvaničniku kojeg je postavila Rusija.

- Sergej Kiriljenko obišao je nuklearnu elektranu i provjerio sigurnost postrojenja i uslove rada zaposlenih u Rosatomu - navodi Rogov na Telegramu.

Na fotografijii koju je objavio Rogov, Kiriljenko je prikazan ispred elektrane, koja se nalazi samo 500 kilometara od mjesta najteže nuklearne nesreće u svijetu, katastrofe u Černobilju 1986. godine.

Ubrzo nakon invazije na Ukrajinu 24. februara, ruske snage preuzele su kontrolu nad elektranom početkom marta. Objekat je i dalje blizu linije fronta, a posljednjih mjeseci više puta je bio na udaru vatre, dok se Kijev i Moskva međusobno optužuju za njegovo granatiranje.

Specijalne ruske vojne jedinice čuvaju objekat, a ruski nuklearni stručnjaci su na mjestu događaja. Ukrajinsko osoblje nastavlja da pomaže u radu fabrike.

Nuklearna elektrana u Zaporožju ima šest sovjetskih VVER-1000 V-320 vodeno hlađenih i vodenih reaktora koji sadrže uran 235, čije djelovanje može trajati duže od 700 miliona godina.

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rafael Grossi, predložio je uspostavljanje nuklearne sigurnosne i zaštitne zone oko elektrane, prenosi Reuters.


(Fena / Aldin R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.