29.12.2022. 7:45
0
Turski filantrop Osman Kavala osuđen na doživotni zatvor: Kažu da je htio srušiti Erdogana
Sud u Istanbulu potvrdio je u žalbenom postupku presudu doživotnog zatvora na koju je osuđen turski biznismen Osman Kavala.

On je optužen za pokušaj rušenja vlade, javlja službena agencija Anadolija. Suci su ujedno potvrdili 18-godišnju zatvorsku kaznu određenu krajem aprila sedmorici njegovih suoptuženika.

Kavala, 65-godišnji poduzetnik i filantrop, osuđen je za “pokušaj rušenja vlade” Recepa Tayyipa Erdogana putem finansiranja protuvladinih protesta 2013. godine, poznatih kao “pokret Gezi”.

Sedmorica njegovih suoptuženika su optuženi zbog toga što su mu pomagali. Na presudu je moguća žalba turskom Vrhovnom sudu, prenosi Index.

Kavala je uhapšen 2017. godine. Tokom suđenja upozoravao je da je žrtva “pravnog ubistva”. To je potaknulo ozbiljnu napetost između Ankare i zapadnih vlada koje su se mobilizirale u njegovu korist.

Troje odvjetnika Osmana Kavale isticalo je u obrani nedostatak dokaza i zainteresiranost vlasti u tom maratonskom političkom suđenju.

Doživotni zatvor prati sigurnosna odredba koja isključuje svako smanjenje kazne.

Čelnici Vijeća Evrope od tada su više puta pozivali Tursku da odmah oslobodi Kavalu, nakon odluke po kojoj je Ankara prekršila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Sjedinjene Američke Države su izrazile “krajnju zabrinutost” zbog odluke turskog suda.

“Njegova nepravedna osuda je nespojiva s poštovanjem ljudskih prava i s vladavinom prava. Ponovo pozivamo Tursku da oslobodi Osmana Kavalu”, rekao je portparol američkog State Departmenta Vedant Patel.

“Turski narod zaslužuje uživati ljudska prava i temeljne slobode bez straha od odmazde”, dodao je on.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.