31.12.2022. 8:35
0
Generalna skupština UN se obratila sudu zbog izraelskih naselja u Palestini
Generalna skupština UN-a zatražila je od Međunarodnog suda pravde da razmotri posljedice po Izrael zbog okupacije palestinskih teritorija, dan nakon što je vlast preuzela najdesničarska vlada jevrejske države.

Generalna skupština je glasala sa 87 za, protiv 26 i 53 suzdržana za rezoluciju. Zemlje Zapada bile su podjeljenje tokom glasanja, ali je bila gotovo jednoglasna podrška islamskih zemalja,
uključujući arapske države koje su normalizirale odnose s Izraelom, zajedno sa podrškom Rusije i Kine, javlja AFP.

Rezolucijom se od Suda UN-a u Hagu poziva da utvrdi „pravne posljedice koje proizlaze iz kontinuiranog kršenja prava palestinskog naroda na samoopredjeljenje od strane Izraela“, kao
i njegovih mjera „usmjerenih na promjenu demografskog sastava, karaktera i status“ svetog grada Jerusalima.

Palestinski ambasador pri Ujedinjenim narodima, Riyad Mansour, rekao je da je glasanje poslalo signal novoj vladi premijera Benjamina Netanyahua zbog njenih napora da „ubrza kolonijalnu i rasističku politiku“ i pozdravio nacije koje „nisu sputane prijetnjama i pritiscima“.

„Vjerujemo da ćete, bez obzira na vaš današnji glas, ako vjerujete u međunarodno pravo i mir, podržati mišljenje Međunarodnog suda pravde kada bude izrečeno“, rekao je Mansour.

Govoreći uoči glasanja, izraelski ambasador Gilad Erdan nazvao je rezoluciju „moralnom mrljom na UN-u“.

„Nijedno međunarodno tijelo ne može odlučiti da je jevrejski narod okupator u svojoj vlastitoj domovini“, rekao je Erdan.

„Svaka odluka pravosudnog tijela koje dobije mandat od moralno bankrotiranog i politiziranog UN-a je potpuno nelegitimna“, rekao je on.

Rezolucija također zahtijeva da Izrael prekine izgradnju naselja, ali stavovi Generalne skupštine nemaju pravnu snagu, za razliku od onih u Vijeću sigurnosti, gdje američki saveznik Izrael ima pravo veta, podsjeća AFP. SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka bile su protiv rezolucije, dok je Francuska bila suzdržana. 

„Ne smatramo da je upućivanje Međunarodnom sudu pravde od pomoći u vraćanju strana u dijalog“ rekao je britanski diplomata Thomas Phipps.

„Također je stav Ujedinjenog Kraljevstva da je neprikladno bez pristanka obje strane tražiti od suda savjetodavno mišljenje u onome što je u suštini bilateralni spor“, dodao je. 


(Patria / Aldina R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.