5.1.2023. 22:40
0
Uhapšen El Chapov sin, rat bukti na ulicama
Sin zloglasnog meksičkog narkobosa El Chapa uhapšen je u Culiacánu, objavili su meksički dužnosnici. Istovremeno je zemlju zahvatila nezapamćena epidemija nasilja.

Meksičke vlasti uhvatile su sina narkobosa El Chapa u ranojutarnjoj operaciji u Culiacánu, gradu na sjeverozapadu zemlje koji je dugo bio matična baza kartela Sinaloa, rekla su tri dužnosnika meksičke vlade. Dužnosnici, koji nisu bili ovlašteni javno govoriti o raciji, rekli su da su snage sigurnosti uhitile Ovidija Guzmána Lópeza, sina Joaquína Guzmána Loere, zloglasnog gospodara kriminala poznatog kao El Chapo.

Guzmán López prebačen je u vojnu bazu u Mexico Cityju, rekla su dva dužnosnika. Nakon uhićenja El Chapovog sina, koji je i sam bio istaknuti vođa kartela, meksička se vlada sprema proglasiti pobjedu u borbi protiv nasilja. Posljednjih je mjeseci u toj državi izbila epidemija nasilja, koja se smatra najsmrtonosnijom u novijoj povijesti.

Haos na ulicama Culiacána

Naoružane su bande na raciju koju je naredila vlast odgovorile paljenjem vozila i blokiranjem glavnih prometnica koje vode iz grada. Videosnimke na društvenim mrežama prikazuju autobuse i teretna vozila u plamenu. Na Twitteru se pojavilo mnoštvo videosnimaka koje prikazuju pucnjavu i policijsku raciju.

Pucnjava se odvijala i u blizini zračne luka, koja je na Twitteru potvrdila da je zatvorena iz sigurnosnih razloga. Jedan je avioprijevoznik rekao da je jedan od njegovih zrakoplova pogođen u pucnjavi, dok su u njemu bili putnici. Zabilježene su i otmice automobila.

“Culiacán je pustinja”, rekao je dužnosnik. “Crveni križ raspoređen je po gradu, kao i vatrogasci.”

Gradonačelnik Juan de Dios Gamez potvrdio je na Twitteru da savezne oružane snage provode operaciju u Culiacánu od zore.

Povijest bježanja od vlasti

Obitelj Guzmán ima dugu povijest bježanja meksičkim vlastima. El Chapo je dva puta bježao iz zatvora. Savezni tužitelji u Sjedinjenim Državama kažu da su njegovi sinovi pomogli u orkestriranju njegovog zloglasnog bijega iz strogo osiguranog zatvora 2015. kroz tunel dugačak skoro dva kilometra iz tuša u njegovoj ćeliji.

Američki odvjetnik Guzmána Lópeza Jeffrey Lichtman, koji je također zastupao njegovog oca, odbio je komentirati uhićenje. Dužnosnici ministarstva pravosuđa SAD-a, koji su 2019. podigli optužnicu protiv Guzmána Lopeza i jednog od njegove braće, odbili su komentirati jesu li tužitelji zatražili izručenje.

U listopadu 2019. snage sigurnosti upale su u Culiacán, pritvorile El Chapovog sina Guzmána Lópeza, a zatim ga pustile nakon što su naoružani pripadnici kartela otvorili val paljbe iz automatskih puški po gradu, palili automobile i uzeli pripadnike snaga sigurnosti za taoce, navodi Index.


(A.R.)

 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.