7.1.2023. 18:20
0
Evropska unija zgrožena pogubljenjima dvije osobe u Iranu
Evropska unija saopštila je danas da je „zgrožena“ nakon što je Iran pogubio Mohamada Mehdija Karamija i Sejeda Mohamada Hoseinija, koji su proglašeni krivim za smrt pripadnika paravojnih snaga.

- EU je zgrožena pogubljenjem Mohamada Mehdija Karamija i Sejeda Mohamada Hoseinija koji su uhapšeni i osuđeni na smrt u vezi s protestima u Iranu koji su u toku - rekao je portparol visokog predstavnika EU za vanjske poslove Žozepa Borelja.

- Ovo je još jedan znak nasilne represije iranskih vlasti nad civilnim demonstracijama. EU još jednom poziva iranske vlasti da odmah prekinu praksu izricanja i izvršavanja smrtnih kazni protiv demonstranata koja zaslužuje oštru osudu - navodi se u saopštenju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dvojica muškaraca pogubljeni su nakon što su proglašeni krivima za ubistvo pripadnika iranske paravojne formacije Basidž tokom protesta u Karadžu.
Tužioci su rekli da je 27-godišnjeg pripadnika te formacije skinula do gola i ubila grupa ožalošćenih koji su prisustvovali komemoraciji Hadisi Nadžafi, koja je ubijena u protestima u septembru.

Organizacije za ljudska prava osudile su smrtne kazne izrečene demonstrantima u Iranu nakon, kako su nazvali, „lažnih suđenja“ u tri ročišta koja su održana u šest dana.

Četiri osobe su pogubljene u vezi s protestima izazvanim smrću Mahse Amini, 22-godišnje Kurdkinje koja umrla je nakon što ju je pritvorila iranska policija za moral zbog „nošenja neprikladne odjeće“ i nepoštovanja strogog pravila oblačenja žena u Iranu, prenosi Avaz. 


(A.R.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.