16.1.2023. 10:54
0
U Italiji uhapšen šef Cosa Nostre: On je jedan od deset najtraženijih kriminalaca na svijetu, u bjekstvu bio od 1993. godine
U Italiji je jutros uhapšen mafijaški šef Matteo Messina Denaro, prenose talijanski mediji. Denaro je bio u bijegu od 1993. godine, a smatra se jednim od najzloglasnijih mafijaša na svijetu. Operaciju su proveli Ros dei Carabinieri, a koordinirali su tužitelj iz Palerma Maurizio de Lucia. Kao i zamjenik tužitelja Paolo Guido. Forbes ga je proglasio jednim od 10 najtraženijih kriminalaca na svijetu.

Denaro je uhapšen u klinici Maddalena u Palermu, inače bolnici za liječenje raka. Vijest dolazi dan nakon 30. godišnjice hvatanja Totòa Riine. Netom nakon njegovog hapšenja, Messina Denaro, načelnik okruga Castelvetrano i jedan od najpoznatijih predstavnika mafije u pokrajini Trapani, postao je jedan od najmoćnijih šefova cijele Cosa Nostre.

Messina Denaro bjegunac je od ljeta 1993., kada je u pismu svojoj tadašnjoj djevojci Angeli, nakon mafijaških pokolja u Rimu, Milanu i Firenci, najavio početak svog života kao Grimizni Pimpernel.

“Čut ćeš za mene”, napisao joj je dajući naslutiti da je svjestan da će se njegovo ime uskoro povezivati s teškim krvoprolićem.

“Opisivat će me kao vraga, ali sve su to laži”, naveo je.

Osuđen je na doživotni zatvor za desetine ubistava. Kao i za masakre 1992. u kojima su ubijeni i suci Falcone i Borsellino. Te za napade u Milanu, Firenci i Rimu 1993. godine. Bio je jedan od deset najtraženijih kriminalaca na svijetu koji godinama unazad intrigira svjetsku javnost.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.