22.1.2023. 13:34
0
Ruske snage navode da napreduju na jugu Ukrajine
Ruske snage napreduju u dva grada u Zaporoškoj oblasti na jugu Ukrajine, gdje su ove sedmice intenzivirani sukobi sa ukrajinskim snagama. Po riječima šefa proruskih regionalnih vlasti, borbe se vode na području Orikhiva i Guljajpolja.

Na Dan jedinstva ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je uvjerenje u pobjedu Ukrajine.

Po riječima šefa proruskih vlasti u regionu Zaporožja Vladimira Rogova, front se kreće posebno u dva pravca, oko gradova Orikhiv i Guljajpolja, prenijela je ruska novinska agencija Ria Novosti.

Orikhiv se nalazi otprilike 50 kilometara južno od istoimenog regionalnog glavnog grada Zaporožja, koji je pod kontrolom Kijeva, a Guljapolje je istočnije. U oba mjesta prije ruske invazije živjelo je oko 15.000 ljudi.

Kako je rekao Rogov, na ovim prostorima se vode aktivne borbe.

- Inicijativa je u našim rukama - rekao je on, prenose Ria Novosti, a rezimira francuska novinska agencija AFP.

Ranije ove sedmice, Rogov je najavio "lokalnu ofanzivu" oko Orikhiva i potvrdio zauzimanje sela Lobkovo u Zaporožju, o čemu je u petak izvijestilo i rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinska vojska je u današnjem redovnom dnevnom izvještaju objavila da je više od 15 naselja gađano ruskim granatama u Zaporožju.

Ukrajinski predsjednik Zelenski čestitao je građanima Dan jedinstva, koji se u Ukrajini obilježava 22. januara, i izrazio uvjerenje u pobjedu Ukrajine, koja se već skoro godinu dana suočava sa ruskom agresijom.

- Ruski napad 24. februara doveo je do 'oživljavanja našeg ukrajinskog jedinstva' -  rekao je on u emotivnom video obraćanju, prenosi njemačka novinska agencija DPA. 

Milioni ljudi u Ukrajini danas su zajedno da brane svoju zemlju, rekao je on, ističući istorijske znamenitosti u različitim regionima Ukrajine.

- I svi zajedno branimo Kijev. I svi zajedno branimo Harkov. I svi zajedno oslobađamo Herson - rekao je Zelenski, ustvrdivši da će zajedno pobijediti.

Herson je pod ukrajinskom kontrolom, ali veći dio istoimenog područja okupirale su ruske snage. Zelenski je ponovo rekao da će cijela Ukrajina biti oslobođena, uključujući Krim, koji je Moskva anektirala 2014.

Ukrajina danas slavi Dan jedinstva, obilježavajući proglašenje Akta ujedinjenja između Ukrajinske Narodne Republike i Zapadnoukrajinske Narodne Republike iz 1919. godine, prenosi STA.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.