25.1.2023. 15:09
0
Ruski ambasador u Berlinu: Odluka Njemačke o slanju tenkova diže rat na novi nivo
Odluka Njemačke da Kijevu pošalje tenkove "Leopard" diže rat u Ukrajini na novi nivo, izjavio je u srijedu ruski ambasador u Berlinu Sergej Nečajev.

- Ova izuzetno opasna odluka diže sukob na novi nivo konfrontacije i suprotna je izjavama njemačkih političara o nespremnosti Njemačke da se u to uključi - rekao je Sergej Nečajev u saopćenju objavljenom na web stranici ambasade.

On se oglasio nakon što je Njemačka u srijedu objavila da će poslati 14 borbenih tenkova "Leopard 2A6" u Ukrajinu i dozvoliti svojim saveznicima da ih također izvoze.

- Njemačka vlada je 25. januara 2023. odobrila isporuku teških borbenih tenkova 'Leopard 2' kijevskom režimu. Drugim zemljama naoružanim takvom opremom dozvoljeno je ih izvoze u Ukrajinu - navodi se.

Nečajev je dodao da je taj potez pokazao da Njemačka i njeni najbliži saveznici nisu zainteresovani za diplomatsko rješenje u Ukrajini, već su umjesto toga za trajnu eskalaciju i "neograničeno pumpanje Ukrajine novim smrtonosnim oružjem".

- Uz odobrenje njemačkog rukovodstva, borbeni tenkovi s njemačkim krstovima ponovo će biti upućeni na 'istočni front', što će neminovno dovesti do pogibije ne samo ruskih vojnika, već i civila - rekao je on, referirajući se na tenkove nacista koji su također bili označeni krstovima.

Nečajev je istakao da je odluka donesena samo nekoliko dana prije godišnjice završetka opsade Lenjingrada u Drugom svjetskom ratu, koja je rezultirala smrću stotina hiljada sovjetskih civila.

Dodaje se da današnja odluka Njemačke da dozvoli isporuku tenkova Ukrajini na taj način "uništava ono što je ostalo od međusobnog povjerenja, nanosi nepopravljivu štetu ionako žalosnom stanju rusko-njemačkih odnosa i dovodi u pitanje mogućnost njihove normalizacije u dogledno vrijeme."

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.