29.1.2023. 8:45
0
Ministri vanjskih poslova Švedske i Finske: Naš put ka NATO-u nije stao
Ministri vanjskih poslova Švedske i Finske ponovili su u odvojenim intervjuima da se proces pridruživanja dvije nordijske zemlje NATO-u nastavlja uprkos tome što je turski predsjednik rekao da Švedska ne bi trebala očekivati da njegova zemlja odobri članstvo, javlja AP.


Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billström priznao je u intervjuu za švedski list Expressen da je turski gnjev zbog nedavnih demonstracija i spaljivanja Kur'ana ispred turske ambasade u Stockholmu zakomplikovao ulazak Švedske u NATO.

Da bi primio nove zemlje, NATO zahtijeva jednoglasno odobrenje svojih postojećih članica, među kojima je i Turska. Uprkos tome, švedska vlada se nada pridruživanju NATO-u ovog ljeta, rekao je Billström.

„Podrazumijeva se da gledamo na samit (NATO) u Vilniusu, glavnom gradu Litvanije, u julu“, rekao je Billström za Expressen na pitanje o rasporedu mogućeg pristupa Švedske.

Expressen je citirao Billströma koji je rekao da rad na ulasku Švedske i Finske u NATO nije na čekanju.

„Proces NATO-a nije zastao. (Švedska) vlada nastavlja da provodi memorandum koji postoji između Švedske, Finske i Turske. Ali na Turskoj je da odluči kada će ratifikovati“, rekao je on.

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto ponovio je svom švedskom kolegi i rekao da dvije zemlje planiraju nastaviti zajednički put ka NATO-u.

„Po mom mišljenju, put ka NATO-u nije zatvoren ni za jednu zemlju“, rekao je Haavisto u intervjuu za finski javni servis YLE.

On je rekao da najava Ankare da će odgoditi trilateralne razgovore sa Finskom, Švedskom i Turskom za sada „predstavlja produženje vremena sa turske strane i da se to pitanje može ponovo razmotriti nakon turskih izbora“ zakazanih za 14. maj ove godine.

Haavisto je rekao da se nada da će se omogućiti finaliziranje članstva Finske i Švedske na samitu NATO-a od 11. do 12. jula u Litvaniji. 



(Patria/Aldina R.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.