30.1.2023. 11:51
0
Erdogan: Možda zeleno svjetlo za članstvo u NATO-u damo samo Finskoj
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u nedjelju prvi put da bi Ankara mogla prihvatiti Finsku u NATO bez svog susjeda Švedske, javio je AFP.

Erdogan je to izjavio tokom razgovora sa mlađim biračima, samo nekoliko dana nakon što je Ankara prekinula pregovore o pridruživanju NATO-u s dvije zemlje. Njegova odluka zaprijetila je da poništi nade NATO-a o proširenju bloka na 32 zemlje na samitu planiranom za juli u litvanskoj prijestolnici Vilniusu. 

Erdoganova glavna pritužba odnosila se na odbijanje Švedske da izruči desetine osumnjičenih lica koje Ankara povezuje sa zabranjenim kurdskim militantima i sa neuspjelim pokušajem državnog udara 2016. godine. On je u nedjelju napravio jasnu razliku između stavova Švedske i Finske u posljednjih nekoliko mjeseci.

„Ako je potrebno, možemo dati drugačiji odgovor u vezi sa Finskom. Švedska će biti šokirana kada damo drugačiji odgovor za Finsku", rekao je Erdogan. On je ponovio svoj zahtjev da Švedska preda osumnjičene koje traži Ankara.

„Ako apsolutno želite u NATO, isporučit ćete nam te teroriste“, rekao je Erdogan. Švedska ima veću kurdsku dijasporu od Finske i ozbiljniji spor sa Ankarom. Švedska je odobrila ustavni amandman koji joj omogućava da donese strože antiterorističke zakone koje zahtijeva Ankara. Obje zemlje su ukinule zabrane vojne prodaje Turskoj koje su uvele nakon njenog vojnog upada u Siriju 2019. godine.

Ankara je reagovala na odluku švedske policije da dozvoli protest na kojem je krajnje desničarski ekstremista spalio kopiju Kur'an ispred turske ambasade u Štokholmu ranije ovog mjeseca.

Ankara je također ogorčena odlukom švedskog tužioca da ne podnese optužnicu protiv kurdske grupe koja je objesila lutku sa Erdoganovim likom ispred gradskog suda u Stockholmu.

Švedski zvaničnici oštro su osudili proteste, ali su branili široko prihvatanje slobode govora u svojoj zemlji. 

Zastoj između Ankare i Stockholma natjerao je finske zvaničnike da prvi put prošle sedmice nagovjeste da bi mogli biti prisiljeni tražiti članstvo u NATO-u bez Švedske. Dvije nacije su od samog početka nastojale da se zajedno pridruže bloku. 

„Moramo procijeniti situaciju, da li se dogodilo nešto što bi dugoročno spriječilo Švedsku da ide naprijed“, rekao je prošlog utorka finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto. Ali Haavisto je također naglasio da zajedničko pristupanje ostaje „prva opcija“. 


(Patria/Admir O.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.