2.2.2023. 18:05
0
Putin tvrdi da će pobijediti Ukrajince: Prijete nam Leopardima, ali ćemo dovesti nešto više od tenkova
FOTO: EPA
Ruski predsjednik Vladimir Putin je tokom današnjeg govora povodom 80. godišnjice odlučujuće bitke za Staljingrad usporedio današnju borbu protiv Ukrajine i njezinih zapadnih saveznika s pobjedom Rusije protiv nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

U Staljingradu je Rusija porazila nacističke snage, spriječivši ih da preuzmu kontrolu nad gradom. Mnogi povjesničari smatraju navedenu bitku prijelomnim trenutkom u Drugom svjetskom ratu.

Putin tvrdi kako je uvjeren da će Rusija pobijediti u Ukrajini, kao što je pobijedila prije 80 godina.

Dodao je da se Rusija ponovno sukobljava s Njemačkom, kritiziravši obećanje Berlina da će isporučiti tenkove Leopard 2 kako bi pomogla napore ukrajinske vojske.

Analitičari pretpostavljaju da je među uzrocima prvotnog oklijevanja Berlina oko isporuke tenkova Ukrajini bila i zabrinutost kako će se protumačiti činjenica da se njemački tenkovi ponovno bore protiv ruske vojske, odnosno može li to Kremlj iskoristiti za propagandu unutar Rusije.

Poručio je i kako Rusija ne šalje svoje tenkove na granice zapadnih zemalja, ali da ima čime da odgovori na prijetnje i to ne samo oklopnim vozilima.

"Oni koji evropske zemlje, uključujući i Njemačku, uvlače u novi rat s Rusijom, oni koji očekuju pobjedu nad Rusijom, očigledno ne razumiju da savremeni rat s Rusijom za njih može biti potpuno drugačiji. Ne šaljemo tenkove na njihove granice, ali imamo čime da odgovorimo i mimo oklopnih vozila", rekao je predsjednik Rusije.

(Erna H.) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.