3.2.2023. 7:58
0
Pentagon: Kineski špijunski balon leti iznad SAD
Pentagon je saopštio da se kineski špijunski balon trenutno nalazi iznad kontinentalnog dijela Sjedinjenih Američkih Država, ali vojni komandanti preporučuju da se ne obara.

„Vlada SAD-a, uključujući NORAD, nastavlja da ga prati i pažljivo osmatra. Balon trenutno putuje na visini znatno iznad komercijalnog zračnog saobraćaja i ne predstavlja vojnu ili fizičku prijetnju ljudima na zemlji“, rekao je sekretar za štampu Pentagona general Pat Ryder.

Ryder je rekao da to nije prvi put da je uočena takva aktivnost balona, javljaju agencije. To se dogodilo nekoliko puta u posljednjih nekoliko godina, uključujući u vrijeme Trumpove administracije. Ali razlika s ovim slučajem jeste visina i vremenski period koji se balon zadržao u SAD.

Obraćajući se novinarima pod uslovom anonimnosti, visoki zvaničnik američkog ministarstva odbrane otkrio je da su komandanti i ministar odbrane Lloyd Austin rekli da bi trebalo isključiti obaranje balona „zbog rizika po sigurnost i sigurnost ljudi na zemlji od mogućih krhotina.“ On je dodao „da ovaj balon ima ograničenu vrijednost“ u „prikupljanju obavještajnih podataka“.

Balon je nadgledan dok je bio iznad Montane, gdje se nalazi jedna od baza zračnih snaga koja upravlja interkontinentalnom balističkom raketom Minuteman III. Tamo je doašo iz pravca Kanade, odnosno Aljaske. Američki borbeni avioni raspoređeni da ispitaju balon ranije ove sedmice, ističući da on ne prijeti komercijalnoj avijaciji.

Predsjednik Joe Biden obaviješten je o kretanju balona i zatražio je od Pentagona da iznese koje su opcije na raspolaganju u ovom slučaju, rekao je visoki dužnosnik američke administracije. Kina se još nije oglasila o slučaju, kao ni o tvrdnji da balon pripada njima.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.