3.2.2023. 8:10
0
Skoro 1.000 djece migranata čeka na spajanje porodice nakon što ih je Trump razdvojio
Nešto manje od 1.000 djece, odvojenih od roditelja dok su pokušavali da uđu u Sjedinjene Američke Države tokom predsjednikovanja Donalda Trumpa, tek treba da se ponovo okupe, saopštila je američka vlada.

Kada je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost od Trumpa u januaru 2021. godine, obećao je da će brzo poništiti takozvani pristup „nulte tolerancije“ svog prethodnika prema ilegalnoj imigraciji, koji je rezultirao odvajanjem hiljada djece od roditelja nakon prelaska južne granice SAD, javlja Reuters.

Radna grupa osnovana za koordinaciju napora za ponovno ujedinjenje „do danas je identifikovala 3.924 djece“ razdvojenih tokom Trumpove četiri godine na vlasti, od kojih je 2.926 ponovo ujedinjeno, saopštilo je Ministarstvo sigurnosti.

„Od 998 djece koja su preostala da se spoje... 148 djece je u procesu spajanja, a 183 porodice su obaviještene o mogućnosti ponovnog ujedinjenja od strane ugovorene nevladine organizacije“, dodaje se u saopštenju za javnost.

Američki sekretar za unutrašnju sigurnost Alejandro Mayorkas, vođa radne grupe, rekao je da „naš kritični posao nije završen“.

„Potvrđujemo našu posvećenost da neumorno radimo na ponovnom spajanju drugih porodica koje su patile zbog prethodne okrutne i nehumane politike“, rekao je Mayorkas na drugu godišnjicu osnivanja Radne grupe za spajanje porodica.

Tokom prve Trumpove godine na vlasti, njegova administracija je pokrenula ideju o odvajanju djece od njihovih roditelja kao način da se spriječi ilegalna imigracija, što je ključni dio njegove kampanje.

Zvanično pokrenuta u aprilu 2018. godine, politika „nulte tolerancije“ omogućila je pokretanje krivičnog postupka protiv svakoga ko je ilegalno prešao granicu između SAD i Meksika, što je rezultiralo time da roditelji odmah budu privedeni bez njihove djece. Tužbe i negodovanje javnosti, čak i među njegovom vlastitom Republikanskom strankom, natjerali su Trumpovu administraciju do juna 2018. godine da zaustavi razdvajanje.

U praksi je, međutim, Trumpova administracija nastavila da razdvaja porodice prema drugom propisu koji je dozvoljavao da roditelji bez dokumenata budu hapšeni i deportovani ako su počinili ozbiljan zločin. Prema nevladinim organizacijama, pravilo je neprimjereno primijenjeno na manje prekršaje, posebno na saobraćajne prekršaje, zaključuje Reuters.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.